woensdag 18 juli 2018

Illegale goudwinning vernietigt groot gebied van nationaal park Tambopata in Madre de Dios, Peru

Tambopata een ​​van de meest biodiverse natuurreservaten ter wereld


Tussen januari en juni 2018 heeft illegale goudwinning ongeveer 1.725 ​​hectare van de bufferzone van het nationale park Tambopata in Madre de Dios, Peru,vernietigd. De bufferzone is bedoeld om een ​​van de meest biodiverse natuurreservaten ter wereld te beschermen, maar illegale mijnbouw heeft meren met kwik en andere chemicaliën vervuild, vegetatie en dieren gedood en riskeert de natuurlijke balans van de regio. 

Een rapport genaamd 'Gold Mining Continues Devostating the South Peruvian Amazon' registreerde een verlies van 1.725 hectare, gelijk aan 2300 voetbalvelden, vooral in de regio's die bekend staan ​​als La Pampa en de Malinowski Highlands.



Sinds 2013 heeft de goudwinning tot een oppervlakte van bijna 8.800 hectare ontbost. Dat zijn 11.600 voetbalvelden. Het rapport was een gezamenlijke inspanning van de Asociación para la Conservación de la Cuenca Amazónica (ACCA) en de Amazon Conservation Association (ACA), die satellietbeelden analyseerde om het Madre de Dios-bos te volgen en meer te weten te komen over de gevolgen van illegale mijnbouw in de regio.

'Illegale mijnbouw neemt toe in grote delen dicht bij het Tambopata-reservaat. Dit toont aan dat sporadische interventies door autoriteiten in de regio niet effectief zijn geweest. Om deze crisis op te lossen, hebben we een strategische, grootschalige inspanning en veel middelen nodig', vertelde Matt Finner, een onderzoeker bij ACA die het project leidt, aan de Peruaanse krant El Comercio.

Finner zei, dat ontbossing vooral La Pampa en de hooglanden van Malinowski heeft getroffen. Volgens de rapporten van de organisaties, sinds 2013, zei Daniel Castillo, die verantwoordelijk is voor de afdeling Technische Bbijstand van het Nationaal Programma voor het Behoud van Bossen van het ministerie van Milieu (MinAm, Ministerio del Ambiente), dat het percentage ontbossing dat door het rapport wordt geregistreerd, een van de meest versnelde is  in de laatste twee of drie jaar.

De Servicio Nacional de Áreas Naturales Protegidas por el Estado (Sernanp) coördineert acties met de Nationale Politie, de milieu aanklagers en de marine, in een poging om het reservaat te beschermen, maar ze zijn onvoldoende bewezen

Op zijn beurt wordt de bufferzone beschermd door de regionale regering van Madre de Dios, die ook geen effectieve maatregelen heeft geïmplementeerd om illegale mijnbouw en de gevolgen voor het milieu daarvan te voorkomen.

'De verantwoordelijke autoriteiten controleren de zone, maar hoewel ze effectief zijn, zijn ze niet constant. Dus, omdat de aanwezigheid in de zone niet constant is, keren de activiteiten terug', zegt Castillo.

Pablo Sanchez, procureur-generaal van Peru, zegt dat het Openbaar Ministerie werkt aan een project dat vertrouwt op satelliettechnologie om milieucriminaliteit zoals illegale mijnen te vervolgen. Hij erkent, dat er in deze gevallen weinig straffen worden uitgesproken wegens gebrek aan bewijs, maar technologie kan dit veranderen.

En moe van incompetente autoriteiten hebben de inheemse gemeenschappen van Madre de Dios hun eigen maatregelen geïmplementeerd om illegale mijnbouw tegen te gaan. Leden van Peru's Masenawa-gemeenschappen gebruiken een app genaamd ForestLink om autoriteiten te documenteren en te waarschuwen voor de aanwezigheid van een illegaal goudmijnkamp en bij uitbreiding de verstoring van de biodiverse Amazone-locatie te elimineren.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Issuu-Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten