woensdag 18 juli 2018

Leerkrachten in Colombia houden 25 juli nationale staking

Staking is protest tegen geweld paramilitaire groepen gericht op leraren en voor meer budget


 
De Colombiaanse Nationale Federatie van Leerkrachten(Fecode, Federación Colombiana de Trabajadores de la Educación) heeft dinsdag 17 juli 2018 aangekondigd, dat ze op 25 juli een nationale staking zal houden om regeringsmaatregelen te eisen tegen het geweld van paramilitaire groepen die zich richten op leraren en voor meer budget om de toegang tot en kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. 

'Gewelddadige actoren vermoorden leraren en intimideren de onderwijsgemeenschap in verschillende delen van het land. Garanties voor de veiligheid van leraren en sociale campagnes om scholen te promoten als vredesgebieden zijn urgent', aldus een persbericht van Fecode.


Leraren hebben aan de kaak gesteld, dat velen van hen geconfronteerd worden met doodsbedreigingen, omdat ze voormalig presidentskandidaat Gustavo Petro hebben gesteund. 'Het is hun grondwettelijk recht om een  ​​politieke keuze te hebben in een presidentieel voorstel, maar dit kan geen reden zijn voor vervolging of bedreigingen', zei Fecode.

Ze hebben ook ouders en studentenvertegenwoordigers opgeroepen om zich bij het protest aan te sluiten.

De Districtsvereniging van Leerkrachten van Bogota kondigde aan, dat ze zich bij de staking zullen aansluiten om vermeende daden van corruptie in het budget voor het schoolvoedselprogramma te veroordelen.

'De protesten in opleidingscentra worden voortgezet vanwege de tekortkomingen in de infrastructuur, het schoolvervoer en het gebrek aan investeringen', aldus Fecode, en drong er bij de regering van Juan Manuel Santos op aan om zijn verplichtingen na te komen voordat hij zijn ambt verlaat.

De regering en leerkrachten hebben in juni 2017 een 24-puntenovereenkomst getekend na een 37-daagse staking. Volgens de federatie zijn slechts acht van de verplichtingen nagekomen. De anderen, waaronder een verhoging van het onderwijsbudget, het wegwerken van loonverschillen en verbeteringen in hun gezondheidsdiensten en het nationale fonds voor sociale voorzieningen, blijven in behandeling.

Dit is de derde staking van de federatie dit jaar. De eerste was georganiseerd op 21 februari, toen ze de slechte gezondheidszorg voor leerkrachten aan de kaak stelden, en de tweede vond plaats in mei, toen ze protesteerden tegen de niet-naleving door de regering van hun overeenkomsten.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten