woensdag 18 juli 2018

FARC-rebellen Colombia rekruteerden ruim 5.000 minderjarigen in 52-jarige oorlog met de staat

Internationaal Strafhof: 'Werving van minderjarigen van 14 jaar en jonger is oorlogsmisdaad'


De gedemobiliseerde FARC-rebellen (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) in Colombia rekruteerden meer dan 5.000 minderjarigen tijdens hun 52-jarige oorlog met de staat, volgens het Openbaar Ministerie. Het Tribunaal voor Oorlogsmisdaden van het land ontving een rapport van het parket van de procureur-generaal waarin het beweert bewijs te hebben van de werving van 5.252 kinderen en minderjarigen. 

Minder dan 20% van de minderjarigen die onder dwang werden gerekruteerd door de FARC waren jonger dan 15 jaar, volgens de statistieken van het Openbaar Ministerie die aan de pers zijn overgedragen.

Het Internationaal Strafhof, dat toezicht houdt op Colombia's overgangsjustitie-systeem, heeft aangegeven dat de werving van minderjarigen van 14 jaar en jonger een oorlogsmisdaad is. Dit zou betekenen, dat de FARC moet reageren op de werving van 910 kinderen van 14 jaar en jonger.


Volgens een persbericht van het Openbaar Ministerie heeft de FARC de kinderen gewelddadig geronseld of de kwetsbare situatie van de minderjarigen gebruikt om hen ervan te overtuigen zich bij de guerrillagroep aan te sluiten.

De kindsoldaten, zoals hun volwassen tegenhangers, riskeerden executie als ze probeerden hun guerrilla-eenheid te verlaten, zei de aanklager. De overgrote meerderheid van de door de FARC geworven minderjarigen was afkomstig uit het zuiden van Colombia, waar de groep van oudsher de meeste controle uitoefende tijdens het gewapende conflict dat tussen 1964 en 2016 duurde.



Of de aantallen die door de aanklager zijn ingeleverd accuraat zijn, is twijfelachtig, gezien de decennia lange nalatigheid van het bureau bij het indienen van rapporten over oorlogsmisdaden, vooral op door de FARC gecontroleerd grondgebied.

Slachtoffers van oorlogsmisdaden kunnen aanklachten indienen tegen de FARC en het leger voor het gebruik van kindsoldaten, waardoor het mogelijk is dat het totale aantal aanklachten voor de illegale rekrutering van kindsoldaten toeneemt.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten