woensdag 18 juli 2018

Veel naar Brazilië vertrokken Venezolanen hebben het land weer verlaten

(Bron foto: Marcelo Camargo-AgBr)
Zo'n 1.500 Venezolanen leven in parken en slapen op straat in 11 van 15 grootste steden Roraima


Meer dan de helft van de bijna 128.000 Venezolanen die de laatste anderhalf jaar Brazilië zijn binnengekomen, via de noordgrens van het land in de staat Roraima, hebben het land verlaten, volgens de stafchef van Brazilië, Eliseu Padilha.

'Tussen 2017 en 2018 passeerden 127.778 Venezolanen de grens bij Pacaraima, waarvan 68.968 het land verlieten - van hen hebben 47.855 Braziliaans grondgebied over land verlaten, terwijl 21.113 internationale vluchten namen', verklaarde Padilha dinsdag 17 juli 2018 op zijn social mediapagina.


De ernstige politieke crisis waarmee Venezuela de afgelopen jaren geconfronteerd werd, leidde tot een toename van de instroom van mensen die hun toevlucht zochten in Brazilië. Honderdduizenden Venezolanen marcheerden over de grens naar de Noord-Braziliaanse deelstaat Roraima en vestigden kampen in steden als Boa Vista.

Volgens gegevens van het Braziliaanse leger leven momenteel meer dan 1.500 Venezolanen in parken en slapen ze op straten in elf van de vijftien grootste steden van de staat. Honderden anderen leven in make-shift tenten die worden aangeboden door de Verenigde Naties.

De enorme last van honderden mensen die dagelijks de grens met Roraima overstaken, leidde ertoe dat de gouverneur van de staat in april het Hooggerechtshof van Brazilië tevergeefs vroeg om de grens met Venezuela tijdelijk te sluiten en het aantal binnenkomende mensen te beperken.

Met de toegenomen spanning aan de grens tekende de Braziliaanse regering vorige maand een nieuwe wet waarin noodmaatregelen voor immigranten werden vastgesteld op het gebied van sociale bescherming, gezondheid, onderwijs, mensenrechten, voedsel en openbare veiligheid. De wet biedt ook hulp aan Venezolanen die in andere staten in Brazilië willen wonen, de zogenaamde internalisering.

Tot op heden hebben de Braziliaanse strijdkrachten meer dan 650 Venezolanen naar São Paulo, Manaus, Cuiabá, Rio de Janeiro, Igarassu (PE) en Conde (PB) vervoerd. Gedurende de laatste achttien maanden hebben 35.540 Venezolanen officieel toevlucht tot Brazilië aangevraagd.

Volgens de autoriteiten leidt migratie als gevolg van economische ontbering echter niet noodzakelijk die vluchtelingenstatus. 'De vluchtelingenstatus is heel specifiek: er moet een duidelijke schending van de mensenrechten zijn', zegt Bernardo de Almeida Laferte, vertegenwoordiger van het nationale secretariaat voor Justitie en Burgerschap.

(Suriname Mirror/The Rio Times/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten