donderdag 26 juli 2018

Brazilië roept, na dood Braziliaanse studente, ambassadeur terug uit Nicaragua

Raynéia Gabrielle Lima, een medisch studente aan de Amerikaanse Universiteit in Managua, gedood door kogels



'Braziliaanse regering veroordeelt verslechterende repressie en disproportionele en dodelijke gebruik van geweld'


Brazilië veroordeelt het geweld tegen anti-regeringsbetogers in Nicaragua en heeft zijn ambassadeur in Managua dinsdag 24 juli 2018 teruggeroepen na de dood van een Braziliaanse student. Raynéia Gabrielle Lima, een medische student aan de Amerikaanse universiteit in Managua, werd maandag gedood door geweerschoten onder onduidelijke omstandigheden, aldus een verklaring van het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.


Volgens een vriend van de studente, die in een auto achter de Braziliaanse zat, was Lima na enkele uren werken in een militair ziekenhuis waar ze haar medische opleiding voltooide, naar huis teruggekeerd. Haar auto werd getroffen door verschillende schoten, waarvan er twee de studente raakten. Ze was in haar zesde jaar van de medische school.


'De Braziliaanse regering veroordeelt de verslechterende repressie en het disproportionele en dodelijke gebruik van geweld en het gebruik van paramilitaire groepen in operaties gecoördineerd door veiligheidsteams', aldus de verklaring.

'De Nicaraguaanse ambassadeur werd ingeschakeld om uitleg te geven en onze ambassadeur is teruggeroepen uit Managua', zei een woordvoerder van het ministerie.



Bijna 300 mensen zijn gedood in weken van schermutselingen in een clampdown op protesten door de regering van president Daniel Ortega.

Ortega nam voor het eerst de macht in 1979 toen de rebellen van Sandinista de dictatuur van Somoza ten val brachten. Hij keerde terug naar als president in 2007.


Tienduizenden mensen gingen in april de straat op vanwege een nieuwe wet die werknemers- en werkgeversbijdragen voor sociale zekerheid verhoogde. Ortega schrapte de bezuinigingen, maar de gewelddadige onderdrukking van afwijkende meningen leidde tot grotere protesten.


(Suriname Mirror/Reuters/The Rio Times/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten