woensdag 25 juli 2018

'Belangrijkste fout huidig Colombiaanse president Santos was Colombianen te verdelen in vrienden en vijanden van vrede'

President-elect Ivan Duque: 'Voor mij zijn er geen vijanden, en we willen allemaal vrede'

'Ik denk dat onze regionale diplomatie in de afgelopen 20 jaar erg zwak is geweest met betrekking tot Venezuela'


President-elect Ivan Duque vertelde 19 juli 2018 aan Time Magazine, dat de belangrijkste fout van de huidige Colombiaanse president, Juan Manuel Santos, tijdens het vredesproces met de ex-guerrilla's van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), was om Colombianen te verdelen in vrienden en vijanden van vrede. 'Voor mij zijn er geen vijanden, en we willen allemaal vrede', zei hij.

Op 17 juni, tijdens zijn eerste speech als president, sprak hij over de controversiële vredesovereenkomst: 'Vandaag zijn we allemaal vrienden die werken aan het opbouwen van vrede, en het moet een vrede zijn die bovenal de wens behoudt om de guerrillaleden demobilisatie, ontwapening, en effectieve reïntegratie in de samenleving toe te staan.'




Hij voegde eraan toe: 'Een vredesproces dat correcties vereist, correcties zal hebben, zodat de slachtoffers echt het centrum van het proces vormen en wij waarheid, gerechtigheid, schadeloosstelling en niet een herhaling van eerdere fouten garanderen.'

In het interview met Time belooft Duque ook om Colombia vooruit te helpen door het land te verenigen, maar het is duidelijk dat de kandidaat van Centro Democratico voor enorme obstakels staat. Corruptie en toegenomen werkloosheid zijn dringende zorgen, naast het vredesakkoord waarmee een eind is gekomen aan het langste gewapende interne conflict tussen de marxistische FARC-guerrillagroep en de Colombiaanse regering, dat zich uitstrekt over meer dan vijf decennia.

Het artikel merkt op, dat cocateelt nieuwe hoogten bereikt in de Andesregio, terwijl krachtige georganiseerde criminele maffia's nog steeds een belangrijk territorium beheersen, zowel in Colombia als in het buitenland.

Duque wordt ook geconfronteerd met een regionale crisis ingegeven door Nicolas Maduro's  Chavista-stijl management van Venezuela, dat honderdduizenden hongerige en zieke Venezolanen heeft gedwongen het land te ontvluchten, of voedsel en medische zorg in hun buurland zoekt.

De grensstad Cucuta in de staat Norte de Santander is een centrum geworden voor de Venezolaanse humanitaire crisis. De president-elect is ook van plan om met de Verenigde Staten samen te werken om de buurlanden van de regio te verenigen en een hardere stelling te nemen tegen Venezuela, waar Maduro de macht consolideert.

'Ik denk dat onze regionale diplomatie in de loop van de afgelopen 20 jaar erg zwak is geweest met betrekking tot Venezuela', zei hij.

Duquee, die aan de macht kwam met de belofte om het vredesakkoord te herzien, moet die paradox oplossen als hij wil slagen in zijn ambitie om een ​​nieuw archetype te worden van wat een Latijns-Amerikaanse leider kan zijn, legt het weekblad uit.
Volgens hem heeft de vredesovereenkomst met de FARC 'een wond in de Colombiaanse samenleving achtergelaten. En ik denk dat het nu de tijd is om die wond te helen.' Duque beweerde dat hij zijn hele leven een persoon was die gelooft in vrede, maar verzekerde dat de enige manier om de vrede in welke samenleving dan ook te waarborgen, de rechtsstaat is.

(Suriname Mirror/PanAm Post/Time Magazine)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten