donderdag 26 juli 2018

Oppositie en Coalitie in het parlement niet op één lijn in kwestie-Alcoa

Misiekaba (NDP): 'In plaats van blok te vormen tegen Alcoa heeft men gekozen voor  partijpolitieke lijn, hun doel is regering te slaan'


De oppositie en coalitie in het parlement trekken niet langer samen op in de kwestie-Alcoa. Oppositieleden hebben de indruk, dat coalitieleden zich niet langer scharen achter het standpunt dat unaniem was genomen door De Nationale Assemblee (DNA). Volgens de regeringsfractie zou de regering nu alle ruimte moeten krijgen om een nieuwe overeenkomst met de multinational voor te bereiden. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, donderdag 26 juli 2018.

Coalitieleider André Misiekaba (NDP) beweert, dat de vork anders in de steel zit dan door de oppositie wordt beweerd. Hij stelt, dat oppositie en coalitie destijds samen enkele lijnen hadden uitgezet hoe in deze kwestie op te treden. Eensgezind zou - als één front - worden opgetrokken ter ondersteuning van de regering in de onderhandelingen met Alcoa.

Nadat de fractieleiders door een Alcoa-delegatie ontvangen en geïnformeerd waren kwam een barst in dat front. Misiekaba stelt, dat na de ontmoeting was afgesproken dat de fractieleiders naar aanleiding van het gesprek met Alcoa een gezamenlijke verklaring zouden uitgeven. VHP-leider Chandrikapersad Santokhi en NPS-voorzitter Gregory Rusland stonden echter, nog voordat dat was gebeurd, journalisten te woord, waarbij bepaalde uitlatingen werden gedaan. De NDP-fractieleider heeft dat als een aanval op de regering ervaren en woordbreuk van zijn collega's, wat hij ook aan zijn fractie heeft gerapporteerd. Dezelfde dag zei Misiekaba tijdens een vergadering van het parlement dat wat hem betreft de samenwerking met de oppositie in de kwestie Alcoa op losse schroeven was komen te staan. Hij stelt, dat alhoewel de oppositie de indruk wekt dat het in deze om een nationale aangelegenheid gaat en samen met de regering een blok gevormd zou moeten worden tegen de multinational, ze elke gelegenheid te baat neemt om de regering aan te vallen.

'In plaats van een blok te vormen tegen de Alcoa heeft men gekozen voor de partijpolitieke lijn en dat hebben we aldoor gezien. Hun doel is om de regering te slaan.'

De blokvorming tegen Alcoa is nooit tot zijn recht gekomen vanwege de houding van de oppositie om politiek te willen scoren, meent de NDP'er. Hij voegt eraan toe, dat de coalitie besloten heeft achter de regering te staan in deze kwestie. De coalitie wacht de wijziging van de Brokopondo-overeenkomst die aan het parlement was toegezegd rustig af.

In oppositiekringen heerst het gevoel dat er gewoon een spelletje wordt gespeeld. Opmerkingen van Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons als zou ze niet op de hoogte zijn wat met Alcoa is besproken door de presidentiële commissie is oppositieleden in het verkeerde keelgat geschoten. Geopperd wordt, dat de Assemblee een deskundige in de onderhandelingscommissie heeft.

Vorige maand stuurde vicepresident Ashwin Adhin een brief naar het parlement, waarin hij schrijft dat uiterlijk eind deze maand documentatie over wijziging of beëindiging van de Brokopondo-overeenkomst rond zal zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten