donderdag 26 juli 2018

Open brief PALU aan Assembleevoorzitster: 'Rol Assemblee in kwestie-Alcoa niet uitgespeeld'

'Het Surinaamse belang kan nog gered worden'

'PALU adviseert om conservatoir beslag te laten leggen op alle tegoeden en bezittingen van Alcoa in Suriname en daarbuiten'


'In de samenleving overheerst het gevoel dat de regering de onderhandelingen met de ALCOA definitief heeft verknoeid en dat De Nationale Assemblee (DNA) in deze kwestie volledig machteloos aan de kant is gezet. De PALU is evenwel van mening dat DNA absoluut nog niet is uitgespeeld en dat het Surinaamse belang nog gered kan worden. 

De partij heeft in dit kader vandaag, donderdag 26 juli 2018, een open brief gericht aan de voorzitter van DNA ter advisering van verdere stappen.



Het ziet er namelijk naar uit, dat van de zijde van ALCOA de principes van het nationaal en internationaal zaken doen bewust zijn genegeerd. Het karakter van het beruchte MoU (Memorandum of Understanding) dat door DNA van tafel is geveegd, behelst namelijk een wijziging van de Brokopondo Overeenkomst (BO). De ALCOA is er zeer kennelijk bewust aan voorbij gegaan dat de regering niet de bevoegde partner is om wijzigingen in de BO aan te brengen, laat staan te beslissen over vroegtijdige beëindiging. 

Nou is DNA natuurlijk niet de onderhandelingspartner van de ALCOA, maar de BO is bij wet vastgesteld en kan daarom ook alleen bij wet worden gewijzigd. 

Alvorens daarom akkoord te gaan met welke wijzigingsvoorstellen dan ook in de BO die de regering nog naar het parlement zal sturen, zal DNA een halt moeten toeroepen aan verdere uitvoering van de in het MoU onrechtmatig overeengekomen wijzigingen. Om dit te bereiken adviseert de PALU om conservatoir beslag te laten leggen op alle tegoeden en bezittingen van het bedrijf in Suriname en daarbuiten. Daarmee kan worden voorkomen, dat het bedrijf haar eigen bezittingen in waarde doet verminderen, nog voordat op een wettelijk correcte manier de BO is gewijzigd en de wijze van afwikkeling van aansprakelijkheden is vastgesteld. Het hele proces moet dus van voren af aan beginnen. 

Bij die nieuwe onderhandelingen zal naar een aantal zaken moeten worden gekeken. Het moet bijvoorbeeld heel erg duidelijk worden wat de ALCOA aan Suriname zal aanbieden ter compensatie van haar vroegtijdige vertrek uit Suriname. 

De Afobaka krachtcentrale is die compensatie beslist niet, omdat in de BO al is vastgelegd dat die ‘in goede staat’ aan Suriname moet worden overgedragen bij beëindiging van die BO. Ook dient juridisch sluitend te worden vastgelegd hoe het bedrijf zijn verplichtingen nu en in de toekomst zal nakomen voor wat betreft de voorraden chemisch afval die hier en daar zijn opgeslagen en de gevolgen daarvan voor bijvoorbeeld de volksgezondheid. 

Ook mogen we niet vergeten, de belangen van al die medewerkers en hun gezinnen die in de loop van de tijd hun krachten hebben gegeven aan het bedrijf. 

DNA is nadrukkelijk nog niet uitgespeeld. Maar het zal er aan liggen of bij de coalitie de politieke wil en de durf bestaat om in het belang van Suriname de druk en chantage vanuit de eigen partij te weerstaan. Maar, men dient te beseffen, dat indien die wil en die durf aanwezig is, dat daarmee uiteindelijk ook het gezicht van de regering en van Suriname als geheel zal zijn gered.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten