donderdag 26 juli 2018

Chinese president Xi Jinping: 'China en Brazilië moeten de solidariteit en coördinatie bevorderen'

(Bron foto: Twitter)
Chinese president en zijn Braziliaanse collega Michel Temer spreken elkaar aan zijlijn 10e BRICS-top in Johannesburg

'Brazilië hecht veel belang aan het Belt and Road Initiative en is bereid om de samenwerking met China te versterken'


De Chinese president Xi Jinping heeft donderdag 26 juli 2018 zijn Braziliaanse tegenhanger Michel Temer ontmoet in Johannesburg, Zuid-Afrika, aan de zijlijn van de 10e BRICS-top (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika/South Africa) en riep de twee landen op om de solidariteit en coördinatie te versterken. 

'China en Brazilië, als respectievelijk het grootste ontwikkelingsland en de opkomende markt in het oostelijk en westelijk halfrond, moeten de solidariteit en coördinatie bevorderen en een gemeenschappelijke ontwikkeling in de huidige situatie nastreven, teneinde positieve energie in de twee regio's te injecteren en bij te dragen aan de stabiliteit in de wereld en welvaart', zei Xi.


Verwijzend naar de bilaterale relatie tussen China en Brazilië als een 'volwassen en levendige' tussen belangrijke ontwikkelingslanden, zei hij dat hun banden gebaseerd zijn op wederzijds respect, gelijkheid en win-winvoordelen. Xi riep op tot meer begeleiding en coördinatie bij de uitwisselingen en samenwerking van beide landen over de hele linie, om handelsliberalisatie en facilitering van offertes te bevorderen om een kwaliteitsgroei van hun bilaterale handel te bevorderen.

Hij drong er bij de twee partijen op aan om de synergie van het Belt and Road Initiative te bespreken met de ontwikkelingsstrategieën van Brazilië, zoals het Investment Partnerships Programme, de samenwerking op het gebied van innovatie en vlaggenschipprojecten te versterken en de uitwisseling van mensen te versterken.


'China staat klaar om de handen ineen te slaan met Brazilië om de samenwerking tussen China en Latijns-Amerika te bevorderen en de economische en handelssamenwerking tussen China en de Portugees sprekende landen naar een hoger niveau te tillen', zei hij, eraan toevoegend, dat China Brazilië ondersteunt bij het hosten van de volgende BRICS-landentop.

Temer zei van zijn kant, dat Brazilië veel belang hecht aan het Belt and Road Initiative en bereid is om de samenwerking met China te versterken op gebieden als handel, investeringen, infrastructuur en energie.

Het alomvattende strategische partnerschap tussen de twee landen is krachtig en wederzijds voordelig, zei hij, en riep de twee landen op om de communicatie en coördinatie op het gebied van internationale en regionale aangelegenheden te versterken, solidariteit en samenwerking tussen de BRICS-leden te bevorderen en gezamenlijk de gemeenschappelijke belangen van ontwikkelingslanden te beschermen.

Brazilië staat klaar om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de banden tussen Latijns-Amerika en China, zei Temer.

(Suriname Mirror/Xinhua/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten