woensdag 25 juli 2018

Abdoel (NDP): 'De overheid wordt steeds transparanter en dat stellen we wel op prijs'

Commissie Staatsuitgaven brengt verslag uit aan De Nationale Assemblee


De commissie Staatsuitgaven heeft voor het tweede maal in de parlementaire geschiedenis verslag kunnen uitbrengen aan De Nationale Assemblee. Eerder had zij, vorig jaar augustus, verslag gedaan over de halfjaarlijkse realisaties van het begrotingsjaar 2017. Het verslag gisteren uitgebracht in de huishoudelijke vergadering, aldus de voorzitter van de commissie Staatsuitgaven, Amzad Abdoel (NDP), vandaag, woensdag 25 juli 2018, op Starnieuws. 

Het parlement heeft uitgebreid informatie en cijfers gekregen over de uitgaven en de inkomsten van het begrotingsjaar 2017.

Ook is onder de aandacht van het parlement gebracht de Staatsschuld. Conform artikel 8 van de Wet op Staatsschuld dient deze op kwartaalbasis gepubliceerd te worden. Dit had nooit eerder plaatsgevonden.

Op 15 december 2017 en 23 februari 2018 heeft het ministerie van Financiën voor het eerst hieraan inhoud gegeven, betoogt Abdoel. Hoewel het parlement meer en getailleerd informatie wil, is het wel duidelijk dat transparantie binnen de overheidsfinanciën in hoge mate is toegenomen.

De publicatie van de cijfers vergroot de transparantie en creëert een basis voor maatschappelijke discussies. Het ter beschikking stellen van de cijfers maakt ook dat het parlement aan zijn controlerende taak veel beter inhoud kan geven. Ook kan de ontwikkeling van de overheidsfinanciën beter gevolgd worden. Het volk krijgt hierdoor inzage hoe de overheidsmiddelen zijn besteed en waaraan.

'We hebben nog een lange weg te gaan, maar wat belangrijk is, is dat de overheid steeds transparanter wordt en dat stellen we wel op prijs', zegt Abdoel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten