woensdag 25 juli 2018

Weinig belangstelling onder nabestaanden ex-Koreastrijders voor de Medaille voor Vrede

'Als de mensen geld moesten krijgen, zouden we wel veel mensen zien'

Medailles worden vrijdag 2 juli door consul Korea in Venezuela worden overhandigd aan  nabestaanden die zich hebben gemeld


Slechts vijftien nabestaanden van ex-Koreastrijders hebben zich geregistreerd om voor hun intussen overleden familielid de Medaille voor Vrede te ontvangen. Het onderscheidingsteken wordt door Zuid-Korea verstrekt aan oorlogsveteranen van verschillende landen die hebben gestreden in de oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea begin jaren vijftig. 

Sinds kort, na de zestigste herdenking van de Koreaanse oorlog in 2010, liggen de medailles bij de honorair consul van Zuid-Korea in Suriname, Timothy van Ommeren. Er is een oproep geplaatst voor belanghebbenden, maar het is niet makkelijk om betrokkenen te vinden.

'Als de mensen geld moesten krijgen, zouden we wel veel mensen zien. Maar, ik ben toch blij dat sommige nabestaanden gehoor hebben gegeven aan de oproep. Zo kunnen deze oorlogsveteranen toch postuum gewaardeerd worden', zegt Fred van Russel, voorzitter van Vereniging van Ex-Koreavrijwilligers, vandaag, woensdag 25 juli 2018, in de Ware Tijd.

Er hebben 115 Surinamers in het Nederlandse bataljon deelgenomen aan de oorlog, van wie twee gesneuveld zijn. Slechts vijftien veteranen hebben hun medaille ontvangen.

De onderscheidingstekenen zullen vrijdag door de consul van de Republiek Korea in Venezuela, Bon-II Koo, worden overhandigd aan de nabestaanden die zich nu hebben gemeld. Dat zal gebeuren bij het Koreaanse oorlogsmonument aan de Waterkant.

Op die dag is het 65 jaar geleden dat Noord- en Zuid-Korea een wapenstilstand sloten. In de recente oproep stonden ruim vijftig namen vermeld. De oproep geschiedde via de radio en de televisie. Het gaat om mensen van wie Van Russel zeker was dat ze familie in Suriname hebben. Veel veteranen zijn na de oorlog in Nederland gebleven.

'We zijn maandag gestopt met de registratie, omdat we niet oneindig zullen wachten. Misschien zijn de familieleden van wie ik dacht dat ze in Suriname wonen, ook naar Nederland vertrokken of mogelijk gestorven.' Van Russel zal honorair consul Van Ommeren het voorstel doen om de overgebleven medailles terug te sturen naar Zuid-Korea.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten