woensdag 25 juli 2018

PALU wil inzage in Jaarverslagen diverse staatsbedrijven

Partijvoorzitter Hok vindt dat niet selectief transparantie moet worden geëist

'Net zoals sommige parastatalen de gemeenschap ongevraagd trakteren op allerlei infomercials, zo dient men ook verantwoording af te leggen'


Jim Hok, voorzitter van de PALU, vindt dat ook bij het parastatale seafoodbedrijf SAIL transparantie nodig is. De directie van het bedrijf kan niet garanderen dat de overeengekomen vakantiegelden eind deze maand aan het personeel worden uitgekeerd. De bedrijfsresultaten zouden het niet toelaten. Met deze verklaring moet het personeel maar genoegen nemen. 

Hok vindt dat niet selectief transparantie moet worden geëist. 'Parastatale instellingen zijn wettelijk rekenplichtig. Zij moeten verantwoording afleggen over de besteding van de staatsmiddelen die zij gebruiken bij het uitvoeren van hun activiteiten. Dat betekent dat zij hun jaarverslagen en jaarrekeningen moeten toezenden aan de Rekenkamer. Het merendeel van de instellingen is in gebreke gebleven om te voldoen aan de wettelijke verplichting tot het afleggen van verantwoording aan de Rekenkamer met alle gevolgen van dien', voert de PALU-leideraan, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 25 juli 2018.

Naast deze wettelijke plicht hebben deze bedrijven volgens Hok ook een maatschappelijke plicht, omdat het om gelden van de gemeenschap gaat. Met de steeds luider wordende roep om transparantie zou het mogelijk moeten zijn dat de werknemer onder bepaalde voorwaarden inzage krijgt in de boeken van het bedrijf. Maar ,dat zal waarschijnlijk niet zo gemakkelijk zijn met de bestaande cultuur waarin mensen om politieke redenen de directies worden benoemd, stelt de voorzitter van de PALU in reactie op de kwestie bij SAIL.

Bij SAIL zal waarschijnlijk geen Clad onderzoek komen, meent Hok. 'Dat komt er als het aan de minister van Volksgezondheid ligt wel bij het SZF, BGVS en de zes ziekenhuizen, precies zoals deze transparantie reeds wordt geëist van sociale instellingen die rechtstreeks subsidie ontvangen van de overheid. En volkomen begrijpelijk natuurlijk. Met de controle op zich is er dan ook niets verkeerd', merkt Hok op.

De PALU vindt dat dezelfde transparantie en financiële verantwoording moet worden geëist van alle bedrijven en instellingen die van de overheid zijn, of ze nou subsidie ontvangen of dat ze netto winst maken. 'Het gaat toch om gelden van de gemeenschap!? Het probleem is dat de regering zeer selectief is in het eisen van die transparantie. En dat hoort niet. Dit is dan ook een van de redenen waarom de PALU voor het werk in de Assemblee een open brief heeft gestuurd naar een voorlopig beperkt aantal parastatale bedrijven met het verzoek om de jaarverslagen van de afgelopen vijf jaar.'

 

De PALU is van mening, dat net zoals sommige parastatalen de gemeenschap ongevraagd trakteren op allerlei infomercials, zo dient men ook verantwoording af te leggen aan diezelfde gemeenschap, zonder dat daar eerst om moet worden gevraagd.

De Nationale Assemblee zou hierin een taak voor zichzelf moeten zien, dit onderwerp verder moeten uitdiepen, en niet moeten wachten totdat bedrijven en organisaties uit eigen beweging jaarverslagen en dergelijke opsturen, benadrukt PALU-voorzitter Hok.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten