woensdag 25 juli 2018

Advocaat vraagt in 8 decemberproces vrijspraak voor verdachte Dick de Bie

De Bie heeft steeds ontkend betrokken te zijn geweest bij moordplannen en uitvoering daarvan


Advocaat John Kraag heeft vanmorgen, woensdag 25 juli 2018, tijdens de zitting van de Krijgsraad in het 8 december strafproces gepleit voor algehele vrijspraak van zijn cliënt Dick de Bie. Kraag voerde aan dat gedurende het gehele proces uit geen enkele getuigenverklaring blijkt dat hetgeen De Bie bij proces-verbaal heeft verklaard, niet op waarheid zou berusten. Dit meldt Starnieuws.

Auditeur-militair Roy Elgin heeft tijdens de zitting van de Krijgsraad op 30 november vorig jaar vrijspraak geëist tegen De Bie.

Hij was in december 1982 hoofd van de Nationale Voorlichtingsdienst. Toen zijn verklaringen van Jozef Slagveer en André Kamperveen door een cameraploeg opgenomen in Fort Zeelandia. Zij zijn twee van de vijftien slachtoffers die gemarteld en vermoord werden.

De Bie heeft steeds ontkend dat hij iets te maken had met de moordplannen en de uitvoering daarvan. Hij heeft zijn werk gedaan als chef voorlichting.

Kraag vindt, dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk moet worden verklaard. Hij voerde aan dat op basis van de Amnestiewet al een vonnis was geveld. De Bie heeft geen appel hiertegen aangetekend, waardoor het vonnis in kracht van gewijsde is gegaan. Volgens Kraag moest de vervolging een nieuwe vordering instellen, nadat de zaak was geschorst. Dit is nagelaten, vandaar dat hij vindt dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk moet worden verklaard.

De zitting vandaag duurde nauwelijks tien minuten.

In alle zaken hebben advocaten hun pleidooi al gehouden. Nu is het de beurt aan auditeur-militair Roy Elgin voor repliek, op 12 oktober.

In de 'burger kamer', waar de zaak van onder andere Desi Bouterse wordt behandeld, zal Elgin maandag zijn repliek houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten