woensdag 25 juli 2018

Facebook deactiveert 196 pagina's en 87 accounts in Brazilië wegens verspreiden nepnieuws

Rechtse Braziliaanse actiegroep verspreidt nepnieuws met oog op verkiezingen in oktober


Facebook heeft woensdag 25 juli 2018 in Brazilië een netwerk van pagina's en accounts verwijderd die werden gebruikt om nepnieuws te verspreiden door leden van een rechtse Braziliaanse actiegroep, zo vertelden bronnen tegen Reuters, met het oog op de verkiezingen in oktober. 

Facebook deactiveerde 196 pagina's en 87 accounts in Brazilië voor hun aandeel in 'een gecoördineerd netwerk dat zich verscholen achter valse Facebook-accounts mensen misleidde over de aard en oorsprong van de inhoud, allemaal met het doel verdeeldheid te zaaien en verkeerde informatie te verspreiden', zei het in een verklaring.

De verklaring identificeerde de betrokken pagina's of gebruikers niet. De bronnen, die op voorwaarde van anonimiteit spraken, zeiden dat het netwerk werd gerund door senior organisatoren van het Movimento Brazil Livre (MBL).


De groep steeg in 2016 prominent in de schijnwerpers en eiste de afzetting van de linkse ex-presidente Dilma Rousseff met een agressieve stijl van online politiek die heeft bijgedragen aan het polariseren van het debat in Brazilië.

De MBL-vertegenwoordigers reageerden niet onmiddellijk op meerdere verzoeken om commentaar. De gedeactiveerde pagina's, die samen meer dan een half miljoen volgers hadden, varieerden van sensationele algemene nieuwsfeeds tot politieke gerechten met een openlijk conservatieve inslag, met namen als Jornalivre en O Diario Nacional, zeiden de bronnen. Door de gedeelde controle van de pagina's verkeerd voor te stellen, konden de MBL-organisatoren hun gecoördineerde berichtgeving verspreiden alsof het afkomstig was van verschillende onafhankelijke nieuwsbronnen, volgens de bronnen.



Facebook heeft onder zware druk gestaan ​​om het gebruik van nepaccounts en andere vormen van bedrog op zijn netwerk te stoppen.

Vorig jaar erkende het bedrijf dat het platform was gebruikt voor wat het 'informatieoperaties' noemde waarbij nepaccounts en andere methoden werden gebruikt om de publieke opinie te beïnvloeden tijdens de Amerikaanse verkiezingen in 2016, en beloofde het om het te vernietigen.

Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen, dat de Russische regering een gezamenlijke campagne heeft gevoerd om invloed uit te oefenen op de presidentsverkiezingen in de VS, en dat er sindsdien overal ter wereld gevallen van politieke groeperingen zijn verschenen die social media op bedrieglijke wijze gebruiken.



Er was geen aanwijzing voor buitenlandse betrokkenheid bij het MBL-netwerk dat woensdag werd afgebroken, aldus de bronnen. Facebook zei dat het het netwerk in Brazilië na een 'rigoureus onderzoek' heeft weggehaald, omdat de betrokken profielen vals of misleidend waren en inbreuk maakten op het authenticiteitsbeleid.

(Suriname Mirror/Reuters/CNBC/The Associated Press/Vimeo/Instagram)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten