woensdag 27 juni 2018

Zwaar materieel aangevoerd voor sloop Suralco-plant en raffinaderij

Nog geen overeenstemming met Surinaamse overheid over de ontmanteling

Geen ontmanteling zonder handtekening van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen


De hoofdcontractor die de Suralco-plant inclusief de aluinaarderaffinaderij moet slopen, is al bezig zwaar materieel in Suriname aan te voeren. Vernomen wordt, volgens de Ware Tijd van vandaag, woensdag 27 juni 2018, dat gisteren lading aan land is gebracht bij de Suralco-steiger te Paranam. Naar verluidt heeft het aanvoeren van het materieel alles te maken met afspraken tussen Suralco/Alcoa en de ondernemer die gemaakt schijnen te zijn, er vanuit gaande dat met de Surinaamse overheid nu reeds overeenstemming zou zijn over de ontmanteling. Dit is echter nog niet het geval. 

Begin mei had de multinational een poging ondernomen om buiten de regering om toestemming van districtscommissaris Armand Jurel te krijgen om met de ontmanteling te beginnen. Jurel stelde zijn superieuren in Paramaribo echter op de hoogte van het verzoek.

Het contract voor de sloopwerkzaamheden is gegund aan het Nederlandse Koole BV. Er zou naar verluidt een boete voor Suralco/Alcoa kleven aan het contract indien de aannemer niet zoals afgesproken kan beginnen met de werkzaamheden. Doorgaans is bij dergelijke grote projecten een tijdsafspraak tussen opdrachtgever en uitvoerder over de aanvang van het werk, aangezien de contractor zowel menskracht als machines vrij moet maken en mobiliseren om de werken uit te voeren. Het werkloos liggen van materieel resulteert in claims. Het zou onder andere om deze reden zijn dat Suralco alles in het werk stelt om toestemming te krijgen de sloop aan te vangen.

Zoals de stand van zaken nu is zal de ontmanteling niet kunnen plaatsvinden zonder handtekening van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH).

Voor zover bekend is Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons nog steeds van oordeel dat zonder het parlement er geen einde komt aan de Brokopondo-overeenkomst. Tijdens een overleg tussen de parlementsvoorzitster en de fractievoorzitters gisteren is over de Suralco-kwestie gesproken. Aan de fractieleiders is gevraagd concrete vragen hierover in te dienen. De bedoeling is dat tijdens een openbare vergadering van De Nationale Assemblee komende week de regering op deze vragen zal moeten antwoorden.

Intussen circuleert informatie dat er pogingen worden ondernomen om de volksvertegenwoordiging zo ver te krijgen, dat het College de regering mandaat geeft naar goedvinden deze kwestie af te handelen.

Ruim twee weken geleden zou in Paramaribo geheim overleg zijn gevoerd met VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi om te peilen in hoeverre de regering op zijn steun mag rekenen in het parlement. Een doorgaans goed ingevoerde bron geeft aan, aldus de Ware Tijd, dat indien het parlement de regering groen licht geeft, het de bedoeling is dat hoofdonderhandelaar Dilip Sardjoe mandaat van de president krijgt om de zaak met Acoa/Suralco zo snel als mogelijk af te wikkelen.

De ontmanteling van de raffinaderij zou naar verluidt al zijn verdeeld onder bevriende ondernemers 'die gaan verdienen'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten