woensdag 27 juni 2018

Venezuela's rijken laten privé waterbronnen boren in strijd tegen watercrisis

Overheid levert geen water, bewoners van buurten Caracas laten hun eigen bron boren


Het opendraaien van de kraan voelde als een frustrerend kansspel voor Elizabeth Robles. In het begin stroomde er maar één of twee dagen per week water uit, dus huurde Robles, voorzitster van haar Vereniging van Huiseigenaren in Caracas, vrachtwagens in om de ondergrondse opslagtank van het gebouw te vullen. 

Met zelfopgelegde rantsoenen hadden de bewoners water - maar slechts voor een uur, drie keer per dag. 'Wanneer je 's middags om vijf uur helemaal zweterig thuiskomt, kun je niet douchen', zegt Robles, een kleine onderneemster en advocate. 'Het is als gestraft door water.'

Op den duur waren ze het beu. Omdat de overheid geen water kon leveren, besloten ze om hun eigen bron te boren, naast hun appartementencomplex in de wijk Campo Alegre, een steeds populairdere oplossing voor de welgestelden, terwijl het watersysteem van Venezuela ineen stort samen met zijn socialistische economie.


De teloorgang van Venezuela is aan het versnellen onder het bewind van president Nicolas Maduro, waardoor massa's mensen het land verlaten uit frustratie door de voedsel- en medicijnentekorten, straatsgeweld, ongebreidelde stroomuitval en nu, sputteren van kranen.

Robles zegt, dat zij en haar buren in februari een boorbedrijf inhuurden voor 7.000 dollar - ongeveer 280 dollar per gezin. Ten minste drie andere gebouwen aan hun met bomen omzoomde straat, in de buurt van de meest exclusieve countryclub van de stad, hebben hetzelfde bedrijf in de arm genomen. Het bedrijf verplaatst zijn medewerkers en torenhoge gele boor van de ene werkplek naar de volgende. De luidruchtige diesel-aangedreven machine klettert de hele dag rond de klok totdat de boor water raakt, over het algemeen ongeveer 80 meter diep.

Ondertussen, hebben de minder gelukkigen te kampen met met slinkende openbare watervoorzieningen, in de hoop dat sporadische waterstromen hun 560-liter plastic opslagtanks met zoemende elektrische pompen zullen vullen. Of ze staan ​​in de rij bij water druppelende hellingen om lege kannen gratis te vullen. 'Soms stapelen je vuile kleren zich op', zegt Carlos Garcia, een werkloze bouwvakker die op een dag acht uur bezig was met het vullen van containers bij een bron.

Watertekorten in de buurten hebben in de eerste vijf maanden van het jaar meer dan 400 protesten uitgelokt, volgens het Observatorio Venezolano de Conflictividad Social (OVCS).

Caracas had eens een watersysteem van wereldklasse, waarbij water uit verre reservoirs over torenhoge bergen het dal in stroomde, dat de stad omarmt. Nu barsten de pijpen, pompen begeven het en een kleine kudde koeien graast op de bodem van het Mariposa-reservoir buiten de stad, voedend op gras, dat diep onder water zou moeten liggen. Een tekort aan regen legt het gebrek aan onderhoud bloot, zeggen experts.

Jose Maria de Viana, voormalig president van Caracas staatswaterleidingbedrijf Hidrocapital, geeft incompetentie de schuld en verwerpt de verklaring van de regering dat het regenseizoen traag van start is gegaan om gedraineerde reservoirs aan te vullen. Het systeem is ontworpen om de stad door droge periodes te helpen, zegt hij. 'Zonder elke dag bovenop de problemen te blijven, zullen we steeds minder water in de stad hebben', aldus De Viana. 'We zullen alleen meer protesten en woede hebben.'

Fernando Gomez van de firma Venezuela Pump Engineering zegt, dat de oproepen de afgelopen twee maanden zijn gestegen van mensen die wanhopig naar water verlangen. De telefoon gaat vier of vijf keer per dag over in vergelijking met één of twee gesprekken per week een jaar geleden. Hij stelt, dat de enige boor van het bedrijf geen rust krijgt. 'Iedereen in de wereld wil het nu.' Zelfs de Amerikaanse ambassade heeft zijn eigen bron geboord voor het geval de stadsaanvoer mislukt.

(Suriname Mirror/The Associated Press/VOA News)  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten