woensdag 27 juni 2018

Colombia zet drones in om glyfosaat te vernevelen boven illegale cocaplantages

Programma werd oktober 2015 stilgelegd wegens gevolgen voor gezondheid mens, dier en milieu


Colombia, ‘s werelds grootste producent van cocaïne, gaat opnieuw drones inzetten om glyfosaat te vernevelen boven illegale cocaplantages. Dat maakte president Juan Manuel Santos dinsdag 26 juni 2018 bekend.

In 2017 bereikte de cocateelt nog een recordniveau in het Zuid-Amerikaanse land. De verneveling van glyfosaat tegen illegale cocaplantages is omstreden. In oktober 2015 werd het programma na vijftien jaar stilgelegd wegens de gevolgen voor de gezondheid van mensen en dieren, en voor het milieu.

Dinsdag kondigde uittredend president Santos echter aan, dat het programma hervat zal worden. Hij benadrukte wel, dat de verneveling vanaf een lagere hoogte en met een concentratie pesticide die 50 procent lager is, zal gebeuren.



Santos’ beslissing komt daags na de publicatie van een rapport van het Amerikaanse drugsbestrijdingsbureau ONDCP (Office of National Drug Control Policy). Dat stelde, dat de cocateelt in Colombia in 2017 een nieuw record bereikte met 209.000 hectare, ruim 11 procent meer dan een jaar eerder.


Tegelijk nam ook de cocaïneproductie in het Zuid-Amerikaanse land toe met bijna een vijfde, van 772 naar 921 ton, eveneens een record.

Wanneer de vernevelingen opnieuw zullen starten, maakte Santos niet bekend. Zijn minister van Defensie, Luis Carlos Villegas, hoopte dat die woensdag al hervat zouden worden.


(Suriname Mirror/AFP/Belga/Colombia Reports/LA FM/Twitter/El Colombiano/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten