woensdag 27 juni 2018

Schotse Cairn Energy nieuwe partner van Staatsolie

Cairn start exploratieactiviteiten met tweedimensionaal seismisch onderzoek in Blok 61

(Bron foto's: Staatsolie)

Staatsolie heeft met Cairn Energy uit Schotland, een nieuwe partner, dinsdag 26 juni 2018 een productiedelingscontract gesloten voor het offshore-Blok 61. Dit bedrijf gaat olie zoeken in het Surinaamse zeegebied. Cairn start exploratieactiviteiten met 2D (tweedimensionaal) seismisch onderzoek. In een later stadium zullen exploratieputten worden geboord.

Cairn toonde belangstelling voor een offshore-blok binnen de 'Open door invitation', die loopt van 15 september 2017 tot 14 september 2018, aldus Staatsolie in een persbericht. In deze periode kunnen belangstellende bedrijven een bod uitbrengen op een blok in het vrije zeeareaal van Suriname. Cairn bracht een bod uit op het gebied dat nu Blok 61 wordt genoemd. Op basis van vooraf vastgestelde criteria is het blok aan Cairn toegewezen.

Het gebied is ongeveer 13.000 vierkante kilometer groot, ligt op het Demerara Plateau en heeft waterdieptes van 60 tot 1.100 meter.

Wim Dwarkasing, waarnemend Managing Director van Staatsolie, en Richard Ember, Regional Director International van Cairn, ondertekenden namens de bedrijven het contract. 

De overeenkomst geldt voor dertig jaar. De contractduur is opgedeeld in een exploratie-, ontwikkelings- en productieperiode. Voor de exploratieperiode is een minimumwerkprogramma overeengekomen, waarbij Cairn onder meer geologisch onderzoek, seismische datavergaring en exploratieboringen zal verrichten. Alle kosten in de exploratiefase zijn voor rekening van Cairn en worden pas terugbetaald nadat een commerciële ontdekking is gedaan en die ook in productie is gebracht.

Staatsolie heeft de mogelijkheid om tot maximaal twintig procent mee te doen in de ontwikkelings- en productiefasen. In het productiedelingscontract is nadrukkelijk aandacht besteed aan inspectie, veiligheid en het milieu.

Ook zijn er voorzieningen opgenomen voor werkgelegenheid voor lokaal kader, trainingen, sociale programma’s en de wijze waarop de ontmanteling van faciliteiten aan het einde van de werkzaamheden zal plaatsvinden.

Cairn Energy is opgericht in 1980 en het bedrijf focust zich op olie- en gasexploratie en -productie. Het bedrijf heeft activiteiten in het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Senegal, Mexico en de Ierse Republiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten