woensdag 27 juni 2018

VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien: 'Vuilstortplaats Ornamibo is een tijdbom'

Oppositieleden vragen aandacht van regering voor explosieve situatie op Ornamibo


De situatie op en rond de vuilstortplaats Ornamibo kan volgens VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien simpelweg getypeerd worden als een tijdbom. 'Dagelijks worden miljoenen uitgegeven voor vuilverwerking, maar het vuil wordt gewoon in de Pararivier gedumpt. Dan praten wij hier over de bescherming van het milieu, maar er wordt niets gedaan om de mensen van Vredenburg Serie A, Serie B, Houttuin, Boxel en Domburg te beschermen. Mensen vissen in de Pararivier. Het is gewoon een tijdbom', zei de politicus dinsdag na de goedkeuring van het Parijs Akkoord in De Nationale Assemblee (DNA), aldus het Dagblad Suriname woensdag 27 juni 2018.

Ook zijn collega Krishna Mathoera vroeg aandacht voor het milieuvervuilingsaspect.

Het vuil wordt volgens buurtbewoners nu nauwelijks 200 meter vanuit de Martin Luther Kingweg gedumpt. De asfaltweg die naar binnen gaat, is ook helemaal kapot, doordat de bulldozer het vuil vanuit de straat wegkrabt. Het vuil wordt door de vrachtwagen op de asfaltweg gedumpt en vandaar uit verder verwerkt. De enorme stank en vliegenplaag blijven de ergste problemen hier.

Lees ook dit uitgebreid artikel van 20 maart 2013 (!): 'Suriname weet zich geen raad met afval - Vuilstort Ornamibo zorgt al vele jaren voor overlast - Regering komt omwonenden nauwelijks tegemoet'

De Parakreek is helemaal vervuild. Het vuil wordt door de bulldozer gewoon naar achteren gestoten, waarbij een deel in de kreek terechtkomt. Elk dag wordt aan de vooravond vuil verbrand op de stortplaats.

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken voerde tijdens de vergadering aan, dat Suriname een project uitvoert dat heeft uitgewezen dat het nadeliger voor Suriname zou zijn als Ornamibo wordt verplaatst of als de huidige dumpplaats wordt afgesloten om verdere verontreiniging van de omgeving te minimaliseren.

'Onderzoek heeft ook verder uitgewezen, dat er geen verontreiniging van dien aard is opgetreden. Hiervoor zijn bodem- en watermonsters genomen in het omliggend gebied. Vermeld moet worden, dat er verder onderzoek nodig is naar water- en bodemverontreiniging. In het vervolgtraject moet er een sanitairy landfill ontwikkeld worden die ons enkele miljoenen zal kosten', was de reactie van de bewindsvrouwe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten