woensdag 6 juni 2018

VS doet een beroep op de OAS om Venezuela uit de organisatie te zetten

Amerika wil regering van president Maduro nog verder onder druk te zetten met sancties


President Maduro: 'We zullen deze dag tot een feestdag voor het ganse land uitroepen'


Na de omstreden herverkiezing van president Nicolas Maduro in Venezuela, waarbij hij beschuldigd wordt van grootschalig manipulatie, dreigt het land uit de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) te worden gezet. De VS hebben dinsdag 5 juni 2018 een beroep gedaan op de OAS om Venezuela uit de club te zetten en de regering van president Maduro nog verder onder druk te zetten met sancties, gesteund door de zogenaamde Groep van Lima.

De OAS, een verbond van veertien Amerikaanse en Caraïbische landen, wil een vreedzaam einde brengen aan de crisis in Venezuela. Behalve de motie tot uitsluiting, buigen de 35 leden van de OAS zich ook over een resolutie die de socialistische regering in Venezuela, die de oppositie buitenspel heeft gezet, scherp veroordeelt.


'Naast de uitsluiting, eis ik bijkomende maatregelen tegen het Maduro-regime', zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die de recente verkiezingen als 'een schande' bestempelde en de regering van Maduro als 'een dictatuur'.

Volgens diplomatieke bronnen is het zo goed als zeker dat de resolutie de nodige 18 stemmen zal halen om goedgekeurd te worden. Of dat ook het geval is voor de motie tot uitsluiting, die met een tweederdemeerderheid van 24 stemmen moet worden goedgekeurd, is nog niet duidelijk.

 De mogelijke uitsluiting uit de OAS wordt in Venezuela op hoongelach onthaald. Het Zuid-Amerikaanse land had vorig jaar al te kennen gegeven dat het de internationale organisatie wilde verlaten, maar daarvoor geldt een wachttijd van 24 maanden, die pas in april volgend jaar afloopt. 'Hoe willen ze ons uitsluiten als we toch al weggaan?', aldus de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza.

Maduro zelf reageerde al door aan te kondigen dat hij op de dag waarop Venezuela geen lid meer is van de OAS, een groot volksfeest zal organiseren. 'We zullen deze dag tot een feestdag voor het ganse land uitroepen', aldus het staatshoofd maandag. Hij vindt de OAS 'vergiftigd en nutteloos'.

(Suriname Mirror/Belga/NRC/YouTube/Reuters/Washington Post)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten