woensdag 6 juni 2018

FARC-dissidenten stellen in video vier sociale leiders te hebben vermoord in Cauca en Valle de Cauca

Dissident-guerrilla's beweren, dat sociale leiders banden hadden met paramilitaire groepen


Meerdere bronnen meldden afgelopen weekend de dood van minstens acht sociale leiders en mensenrechtenactivisten in heel Colombia. FARC-dissidenten brachten zondag 3 juni 2018 een video uit, waarin ze zeiden dat ze vier sociale leiders hadden vermoord in de provincies Cauca en Valle de Cauca.

Obdulio Angulo Zamora, Hermes Angulo Zamora, Simeon Olave Angulo en Iber Angulo werden gedood tussen 17 april en 5 mei door de FARC-dissidenten, volgens de boodschap uitgegeven door het Oliver Sinisterra Front van het Ecuadoraanse voormalige FARC-lid 'Guacho'.


De guerrillagroep beschuldigde vier ontvoerde sociale leiders ervan criminelen te zijn, met banden met paramilitaire groeperingen.

'Het is te betreuren, dat organisaties met een hoge geloofwaardigheid als het Bureau van de Ombudsman zeggen, dat de mannen mensenrechtenleiders waren, terwijl zij integendeel betrokken waren bij criminele activiteiten die de integriteit van ons volk en onze organisatie in de weg stonden met paramilitairen' , zei een gemaskerde man in de video.





De sociale leiders werden eerder dit jaar ontvoerd en de Verenigde Naties hadden opgeroepen om hun leven te beschermen.

Een andere sociaal leider, Carlos Jimmy Prado Gallardo, werd zaterdag vermoord in de provincie Nariño, zeggen leden van zijn gemeenschap op Facebook. 'De laatste keer dat we onze vriend zagen leven was tijdens de sessie van het overleg op 1 juni met de regering, om 4 uur 's morgens vertrok hij naar zijn gebied en nu veroordelen we zijn moord', zeiden buren.


In de provincie Córdoba werd sociaal leider Orlando Negrete zaterdag naar verluidt gedood door niet-geïdentificeerde mannen toen hij een voetbalwedstrijd verliet.


De broer van een inheemse gouverneur in Cordoba, Julio Cesar Montalvo, werd zondag vermoord, volgens de lokale media. Hij was lid van de inheemse groep geleid door zijn zus.


 In de provincie Antioquia is een gedemobiliseerd FARC-lid, Frady Estiven Chica, gedood.


Het doden van sociale leiders op het voormalige FARC-grondgebied heeft internationale waarnemers van het vredesproces gealarmeerd.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten