woensdag 6 juni 2018

Peruaanse president Vizcarra onder vuur na reactie op moord op jonge vrouw

'Zo gaat het soms in het leven, dat moeten we accepteren'

Vrouwenorganisaties zijn furieus vanwege deze woorden


Woede en onbegrip over de reactie van de Peruaanse president Martin Vizcarra op de moord op een jonge vrouw. De president betuigde zijn medeleven aan haar familie en zei dat de dader levenslang opgesloten moest worden, maar voegde eraan toe: 'Zo gaat het soms in het leven, dat moeten we accepteren.'


Vrouwenorganisaties zijn furieus om deze woorden, aldus lokale Peruaanse media dinsdag 5 juni 2018. Afgelopen weekeinde gingen ze de straat op en eisten ze bescherming voor vrouwen en een einde aan de straffeloosheid. De demonstraties liepen uit de hand en de politie moest de vrouwen met traangas uit elkaar drijven.

'Eyvi is vermoord door Carlos Hualpo, maar ook door het machogedrag in de samenleving', schreef de linkse politica Veronika Mendoza op Twitter: 'Nee president Vizcarra, dat is niet hoe het leven is.' Mendoza vraagt de machthebbers meer te doen om het geweld tegen vrouwen in Peru te stoppen.


De 22-jarige Eyvi Agreda overleed twee maanden nadat haar stalker haar in brand had gestoken. Haar aanvaller, Carlos Hualpa, spoot in april een brandbare stof over haar heen in de bus. Hij zei daarbij: 'Als ik jou niet kan hebben, zal je van niemand zijn.'

Eyvi werd twee maanden in coma gehouden en overleed als gevolg van zware brandwonden op meer dan de helft van haar lichaam. Volgens Eyvi's familie werd ze twee jaar lastiggevallen door Hualpa. Hoewel de jonge vrouw meerdere keren aangifte deed en de politie om hulp vroeg, kwam niemand in actie.

Volgens Rossina Guerrero, leidster van een vrouwenorganisatie, is er in Peru geen gelijkheid. 'Als onze maatschappij hier niet in onderwezen wordt, zal er weinig veranderen. Maar, helaas luistert de president alleen naar de ultra-conservatieven. Hij wil niet praten over de structurele oorzaken van geweld tegen vrouwen, zoals machogedrag.'

De oorzaak van de ongelijkheid tussen man en vrouw, ligt onder meer in de samenwerking tussen de overheid en de kerken, zeggen de vrouwelijke activisten. De kerken propageren ouderwetse denkbeelden over rolpatronen, waardoor de Peruaanse man zich boven de vrouw verheven voelt. Seksueel geweld is een groot probleem in Peru.

Een op de vijf gevangenen in Peru zit vast vanwege seksueel gerelateerde misdaden. In de eerste vier maanden van dit jaar werden 43 vrouwen vermoord en zijn er 103 pogingen tot moord gedaan op vrouwen.

(Suriname Mirror/The Guardian/Twitter/NOS/Expreso.com.pe/Trome/El Popular)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten