woensdag 6 juni 2018

Nationale leger van Colombia doodt zes dissidente FARC-leden in zuidwesten van het land

Leger maakt al maanden jacht op 'Guacho', de Ecuadoraanse bevelhebber van een guerrillagroep

Drie minderjarigen gevonden, vermoedelijk zes maanden geleden door de groep gerekruteerd


Het nationale leger van Colombia heeft zes dissidente FARC-leden gedood in het zuidwesten van het land, zei het ministerie van defensie dinsdag 5 juni 2018. De guerrillastrijders werden gedood in een offensief tegen 'Guacho', de Ecuadoraanse bevelhebber van een groep die vorig jaar Colombia's vredesproces heeft verlaten. '

In een vuurgevecht tussen het leger en de dissidenten in de buurt van de gemeente Tumaco wist 'Guacho' te ontsnappen. De autoriteiten zeiden, dat ze drie minderjarigen hadden teruggevonden, vermoedelijk zes maanden geleden door de groep gerekruteerd. Het leger vond ook elf geweren, twee pistolen, communicatiemateriaal en documenten die door de militaire inlichtingendienst moesten worden geanalyseerd, in een nieuwe slag toegebracht aan een van de meest gezochte criminele structuren in het land.


'In een operatie van hoge precisie, uitgevoerd door de geüniformeerde Publieke Macht in Tumaco (Nariño), werd een structurele slag toegebracht aan de overblijvende georganiseerde gewapende groep onder bevel van de man bekend als 'Guacho' die zes verdachte leden van die structuur neutraliseerde', bevestigde generaal Jorge Nieto dinsdag in een tweet:


De inspanningen van het nationale leger tegen dissidente groepen die buiten de historische vredesovereenkomst met de nu gedemobiliseerde FARC-rebellen bleven, begonnen resultaten te vertonen met deze slag, slechts een week na de dood van elf dissidenten in confrontaties in de provincie Caqueta.

Deze laatste aanval op de groep in Nariño markeert een van de recente tegenslagen voor deze dissidente groep, die de grensregio met Ecuador terroriseerde. Tussen maart en mei van dit jaar zijn verschillende naaste medewerkers van 'Guacho' opgepakt door  de autoriteiten, waaronder zijn zwager 'Cachi', samen met 'Brayan', 'Mantequilla' en 'Wainer'. Verschillende andere mannen zijn gevangen genomen, waaronder Juan Mosquera en Kevin Rodriguez, vermeende moordenaars van sociaal leider Harold Lerma.

De Ecuadoraanse autoriteiten van hun kant hebben melding gemaakt van de arrestatie van 48 mensen waarvan wordt aangenomen dat ze verbonden zijn met de groep geleid door 'Guacho', die zich bezighoudt met drugshandel in het coca-rijke gebied. Dissidentleider 'Guacho' is een publieke vijand in zowel zijn thuisland Ecuador en Colombia na beschuldigd te zijn van extreem geweld in beide landen.

'Guacho', wiens echte naam Walter Arizala is, werd geboren in Esmeraldas, de Ecuadoraanse provincie die grenst aan havenstad Tumaco in het zuidwesten van Colombia. Het is onzeker hoe oud de voormalige FARC-commandant is. Naar verluidt trad hij in 2007 toe tot de Colombiaanse guerrilla nadat hij was gerekruteerd door een guerrilla genaamd 'Tachuela'. 

Volgens de Ecuadoraanse autoriteiten werd hij een van de explosievenexperts van het Daniel Aldana-front van de FARC, die vorig jaar bij Tumaco demobiliseerde. Daarnaast hielp hij met het beheren van de winstgevende drugshandelroutes van de voormalige guerrilla-eenheden in het coca-rijke gebied rond de havenstad. Gedurende zijn guerrillacarrière heeft 'Guacho' alleen geopereerd in Tumaco en de jungles aan de Ecuadoraanse kant van de grens. Tegen de tijd dat hij deelnam aan het staakt-het-vuren van 2016 in de FARC, was 'Guacho' een eenheidscommandant geworden, vertelde hij RCN Noticias in 2017.

De commandant van het middenniveau kwam aanvankelijk overeen om deel te nemen aan het vredesproces, zei hij, maar hij verloor het vertrouwen in zowel de regering en zijn guerrilla-oversten. 'Guacho' verliet het vredesproces eind 2016, 'niet omdat we het er niet mee eens waren, maar er was ongelijkheid tussen de commandanten op het middenniveau en de guerrilla's'. Volgens 'Guacho'  'zullen alleen de commandanten op het hoogste niveau baat  hebben' bij de deal tussen de FARC en de administratie van president Juan Manuel Santos. 

Vanwege de toenemende criminele acties van de groep onder zijn bevel, is 'Guacho' een topprioriteit geworden voor de Colombiaanse strijdkrachten, terwijl ze doorgaan met inspanningen om de invloed van dissidente groepen te beteugelen. Volgens denktank Fundacion Ideas para la Paz (FIP), zijn 18 fracties gevormd uit de gedemobiliseerde rebellengroep in heel Colombia. Tussen 1.200-1.500 vechters van de 14.000 die in 2016 zijn gedemobiliseerd, hebben opnieuw wapens opgepakt, voornamelijk in Midden- en Zuidwest-gebieden in Colombia, volgens een rapport van april van de denktank.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/TeleSUR)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten