vrijdag 8 juni 2018

Vraagtekens bij CI-Suriname directeur over wijze van overheidsbeheer natuurparken

(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror)
'Hoe in hemelsnaam ga je 93% bosbedekking behouden, als overheid de enige is die zich ermee  bezighoudt?'

Voor CI-Suriname lijkt het Surinaamse bos meer een economische inkomstenbron dan een rijke bron aan unieke biodiversiteit

 
Natuurbescherming in Suriname strekt zich tot 11 reservaten en 1 park en die vallen allemaal onder beheer van de overheid. Conservation International-Suriname (CI-S) meent, dat er nieuwe manieren moeten worden gezocht om deze gebieden te beheren. Volgens het huidig model ‘mag’ in Suriname alleen de overheid de natuur beschermen. 

'Het land heeft zich gecommitteerd aan 93% bosbedekking. Hoe in hemelsnaam ga je 93% bosbedekking behouden, als je als overheid de enige bent die zich mee bezighoudt?', vraagt CIS-directeur John Goedschalk zich af, zo bericht het Dagblad Suriname donderdag 7 juni 2018.

Met de natuurparken in Suriname wordt nu niet veel gedaan. Het inkomen qua natuurtoerisme schommelt rond de 45.000 Amerikaanse dollar. Landen met minder bos zijn in staat het tienvoudige hiervan te verdienen. Het land heeft 2,1 hectare aan parken. Costa Rica bijvoorbeeld heeft 1.2 miljoen hectare aan parken. Haar budget is 64.1 miljoen Amerikaanse dollar. En daar doet de overheid het niet in zijn eentje.

Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) heeft voor het jaar 2018 geldige vergunningen voor exploratie, concessies, rondhout-productie, retributie op hout en keuringslonen. De geraamde inkomsten voor SBB in 2018 zijn Srd 34.590.000. En dit geld gaat ook niet terug als investering in de natuur(economie).

Het land zit aan de andere kant ook natuurlijke problemen af te wachten. Klimaat is het kernwoord als er gesproken wordt over bedreigingen. Volgens een in 2007 uitgevoerde analyse door de Wereldbank is Paramaribo in algemene zin de nummer 2 meest bedreigde stad in de wereld. Op nummer 1 stond Georgetown (Guyana). Tegen het jaar 2100 wordt een zeespiegelstijging van rond 1 meter verwacht. Dit gaat gepaard met temperatuurstijgingen rond de 3 en 4 graden. Wat te doen? Er zijn twee zaken die Suriname kan doen:
adapteren (maatregelen treffen die het land weerbaar maakt tegen gevolgen van klimaatverandering) of
mitigeren (maatregelen die resulteren in verminderen van emissies van broeikasgassen).

Klimaatweerbaarheid betekent in grote mate weerbaar maken van de economie. 'Hoe sterker, beter en flexibeler je economie, hoe beter je klimaatverandering gaat overleven. Die klappen zullen komen. Dat is geen discussie', stelt Goedschalk.

Suriname heeft een Bruto Binnenlands Product van ruim 3.28 miljard Amerikaanse dollar. Hiermee staat zij op nummer 159 in de wereld. Aan bosbedekking heeft het land 93%. Hier staat het land wel op nummer 1 in de wereld. Het toeval biedt dus wel het gegeven, dat Suriname bijzonder veel natuurlijk kapitaal heeft. Als Suriname de natuur stelt als basis van haar ontwikkeling, heeft het land een grote basis.

Wij moeten af van het idee dat de natuur losstaat van de samenleving en de economie. In de afgelopen 40 jaren was de perceptie van duurzame ontwikkeling: ‘Ontwikkeling die voldoet aan de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen (1967)’.

Goedschalk verwijst naar een nieuwere gedachte, waarbij bescherming van de levensader van de aarde het belangrijkste is. 'De natuur is het begin. Het is alles. Daarbinnen hebben wij onze samenleving gecreëerd. Daarbinnen zijn wij onze economie gaan creëren', stelt Goedschalk.

CIS stelt voor, dat er vanuit Suriname een nieuwe toekomst gecreëerd kan worden. Deze nieuwe toekomst baseert zij op 4 economische sectoren: water, REDD+, bos bijproducten en natuurtoerisme.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten