vrijdag 8 juni 2018

Geen quorum in Congres van Peru om Kenji Fujimori naar huis te sturen

(Bron foto: Twitter)
Gevecht tussen broer en zus Fujimori woedt in hevigheid na gratie voor vader Alberto

Kenji: 'Ik zeg dit tegen mijn zus: hier, je hebt mijn hoofd' 


Het Peruaanse congres schortte woensdag 6 juni 2018 parlementslid Kenji Fujimori op vanwege beschuldigingen van corruptie, maar miste  quorum om hem te ontslaan als onderdeel van een gevecht met zijn zus vanwege de controle over de politieke dynastie van hun vader.

Kenji Fujimori, de jongste zoon van de gratie verleende voormalige president Alberto Fujimori, woonde het debat in het Congres bij over het al dan niet ontslag van hem wegens corruptie - hij kon worden verbannen uit zijn ambt.

Na 11 uur debat in een speciale plenaire sessie stemden 61 parlementsleden om de jongste zoon van voormalig president Alberto Fujimori te schorsen.


Maar, veel politici liepen toen naar buiten en de voorzitter van de kamer, Luis Galarreta, schortte de sessie op vanwege een gebrek aan quorum - voordat ze konden stemmen over een motie om Fujimori helemaal te ontslaan, zoals verzocht door de partij van zijn zust en rivale, Keiko Fujimori. 'Ik zeg dit tegen mijn zus: 'hier, je hebt mijn hoofd', zei Kenji Fujimori na de stemming. 'We zijn het slachtoffer van een parlementaire dictatuur.'




Fujimori, 38, wordt beschuldigd van pogingen stemmen te kopen om ervoor te zorgen dat ex-president Pedro Pablo Kuczynski niet zou worden afgezet. Kuczynski nam in maart ontslag.

Nu Fujimori buiten congres is en in onderzoek, vormde de stemming van woensdagavond een overwinning, hoewel een kostbare, voor zijn zus in hun strijd om controle over het politieke erfgoed van hun vader Alberto.

Maar de jongere Fujimori is niet helemaal van de politiek gediskwalificeerd en hij en zijn zuster kunnen zelfs tegen elkaar strijden bij de presidentsverkiezingen in 2021.

Na de stemming om hem te schorsen, liep de helft van de politici dus weg, waardoor alleen aanhangers overbleven van zijn zus. Dat betekende, dat er geen quorum was om te stemmen over het ontslaan van Fujimori. 'Als iemand gelooft dat mijn politieke leven hier eindigt, hebben ze het helemaal mis, omdat dit slechts een begin is', zei Fujimori vóór de stemming, waarbij hij een paar tranen afwierp.

Velen zien Kenji, die meer stemmen kreeg dan alle andere kandidaten in de laatste twee parlementsverkiezingen van Peru, waarschijnlijk tegen zijn zuster strijden voor het presidentschap in 2021.

De drive om Fujimori uit de politiek te verwijderen was in feite erop gericht hem uit die presidentsrace te houden, vertelde analist Fernando Tuesta aan persbureau AFP. De door corruptie bedorven Kuczynski overleefde afgelopen december een afzettingsstem in het Congres dankzij de onthoudingen van Kenji Fujimori en zijn aanhangers, die braken met het Fuerza Popular van zijn zus. In wat als flagrante tegenprestatie werd gezien, kreeg Alberto Fujimori slechts een paar dagen later gratie van Kuczynski en werd hij uit de gevangenis vrijgelaten, waar hij 25 jaar uitzat voor mensenrechtenschendingen tijdens zijn decennium aan de macht (1990-2000). De 79-jarige Kuczynski trad uiteindelijk in maart af aan de vooravond van een tweede afkeuringsstemming.

Twee congres bondgenoten van Kenji, Bienvenido Ramirez en Guillermo Bocangel, werden beschuldigd van dezelfde feiten en werden ook woensdagnacht geschorst.



Sinds het verlaten van de gevangenis in december, is de noodlijdende Fujimori niet in staat geweest om de muur tussen zijn kinderen te repareren.

Met timing die een tv-soap waardig is, meldden de Peruaanse media woensdag , dat het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens, dat in Costa Rica zit, binnen enkele uren een vonnis zou aankondigen over een beroep tegen zijn gratie. Keiko, 43, had zich verzet tegen het verlenen van gratie voor haar vader, zeggend dat hij onschuldig was en zou moeten worden bevrijd zonder overheidsbemiddeling.

Haar critici zeggen, dat de echte reden was dat haar vader, eenmaal vrij, haar controle over de partij zou bedreigen, hetgeen door Peruanen is gedefinieerd als Fujimorisme. 'Keiko kon een dubbele triomf scoren, als de rechtbank haar vader terugstuurt naar de gevangenis terwijl ze haar broer de straat op stuurt', schreef analiste Rosa Maria Palacios in de krant La Republica.

Keiko lijkt alle kaarten in handen te hebben in haar face-off  met haar broer. Ze leidt haar eigen partij naar de presidentsverkiezingen en heeft de ervaring van twee presidentiële campagnes achter de rug. Maar, met de opschorting in plaats van ronduit ontslag, is haar broer nog steeds een kracht waarmee rekening moet worden gehouden.

(Suriname Mirror/Bangkok Post/AFP/La Republica/Andina/El Comercio/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten