vrijdag 8 juni 2018

’Namen agenten zaak-Mitch Henriquez moeten geheim blijven’

Familie van Henriquez wil de namen van de agenten weten


De namen van de agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez in 2015 moeten geheim blijven. Dat adviseert de procureur-generaal de Hoge Raad in een vrijdag 8 juni 2018 gepubliceerde conclusie. Het is aan de Hoge Raad om dit onafhankelijk advies te volgen, wanneer de uitspraak volgt is nog niet duidelijk. 

De familie van Henriquez heeft tot nu toe tevergeefs vele procedures aangespannen om de namen van de agenten te achterhalen.

De procureur-generaal schrijft in zijn conclusie, dat het Hof toepassing heeft gegeven aan de aloude regel, dat de rechter in Kort Geding zich richt naar de beslissing van de rechter in de bodemprocedure, in deze zaak de strafrechter over de wijze van behandeling van de strafzaak tegen de twee agenten die bij de aanhouding van Henriquez waren betrokken.

Hij adviseert de Hoge Raad dan ook het arrest van het Hof in stand te laten.
Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet in deze zaak.

De Arubaan overleed na zijn arrestatie in juni 2015 na een muziekfestival in Den Haag. Hij had tegen agenten geroepen dat hij een wapen bij zich had, waarna hij op zijn kruis wees. Vijf agenten waren er nodig om Henriquez onder bedwang te krijgen.

Twee van hen zijn strafrechtelijk vervolgd en zij zijn eind vorig jaar veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Ze gingen in hoger beroep tegen de veroordeling. Die zaak zal waarschijnlijk eind dit jaar beginnen.

(Suriname Mirror/De Telegraaf/Blik op Nieuws/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten