vrijdag 8 juni 2018

Leider Daklozen Arbeidersbeweging gaat voor het Braziliaanse presidentschap

Guilherme Boulos (35): 'Het is mogelijk, omdat mensen op zoek zijn naar een nieuwe vorm van politiek'

'Sociale ongelijkheid in Brazilië is schandalig en je ziet het op elke hoek ... , dit stoorde me, dus ik begon te handelen'


Hij heeft tot nu toe amper één procent in de peilingen, maar de 35-jarige linkse Guilherme Boulos zegt, dat Brazilië rijp is voor een nieuw gezicht dat bereid is de corrupte en machtige presidentsverkiezingen in oktober aan te nemen. 

'Het is David tegen Goliath', erkent Boulos in een interview in zijn kleine kantoor in Sao Paulo.   'Maar, het is mogelijk, omdat mensen op zoek zijn naar een nieuwe vorm van politiek doen.'

Boulos vertegenwoordigt het tegenovergestelde einde van het spectrum van de rijke, gevestigde figuren die momenteel aan de macht zijn in de centrumrechtse regering van Brazilië.

Als hoofd van de Daklozen Arbeidersbeweging (Movimento dos Trabalhadores Sem Teto. MTST) - een goed georganiseerde groep die bekend staat om spraakmakende bezettingen van vrijgekomen grond en andere stunts - is hij ook radicaler en hands-on dan velen in het links spectrum. Maar, deze professor van de universiteit die is opgeleid in filosofie en psychoanalyse, wordt gesteund door niemand minder dan het linkse icoon en oud-president Luiz Inacio Lula da Silva.

In april, kort voordat hij zich overgaf om naar de gevangenis te gaan om twaalf jaar gevangenisstraf voor corruptie te ondergaan, verraste Lula velen door te spreken over Boulos als zijn politieke erfgenaam en hem te vertellen, dat hij live op de nationale televisie zei dat hij 'nooit moet opgeven'.

Het profiel van Boulos is ook onlosmakelijk verbonden met een ander groot politiek drama - het neerschieten van een populaire, hard-hitting links raadslid in Rio de Janeiro, Marielle Franco. Net als hij was ze lid van de Partido Socialismo e Liberdade (PSoL). En haar nog steeds onopgeloste moord verdiept het gevoel onder velen, dat Brazilië naar een periode van bittere politieke confrontatie glijdt.

Boulos zei , dat hij gemaakt is voor dit soort klimaat, zonder aarzeling over het aangaan van het debat in de gebieden die de huidige oogst van politici weigert te confronteren. 'Ik ben niet bang om taboes als abortus, racisme, seksuele diversiteit en openbare veiligheid vanuit een nieuw gezichtspunt te bespreken.' Hij heeft misschien wel lage peiling-cijfers, maar Boulos zegt dat dat kan veranderen.


'Mensen kunnen niet stemmen voor iemand die ze niet kennen', zegt hij. Tekenen van hoge stemonthouding suggereren, dat Brazilianen niet tevreden zijn met de standaardkandidaten. 'Er is ontevredenheid over het politieke systeem, maar dat betekent niet dat ze niet iemand willen hebben waarin ze kunnen geloven', aldus Boulos.

Een goed opgeleid kind van artsen, kan Boulos een rustig, comfortabel leven leiden. Maar, hij zegt dat hij niet alleen tot politiek werd gedreven, maar ook tot activisme, vooral ter ondersteuning van het grote aantal armen en daklozen in Brazilië. Hij werkt al bijna 20 jaar in enige hoedanigheid met de Daklozen Arbeidersbeweging en zegt dat men aan de linkerkant meer moeten doen wat ze prediken. 'Wat me echt stoort, is dat velen aan de linkerkant praten over het feit, dat ze er zijn voor de mensen, maar dat ze niet echt klaar zijn om naar hen te luisteren, om naast hen te staan, om met hen te leven. Sociale ongelijkheid in Brazilië is schandalig en je ziet het op elke hoek ... Dit stoorde me, dus ik begon te handelen.'

En Franco's wrede moord toont aan, dat dit geen tijd is om aan de zijlijn te blijven, zegt hij, en noemt het 'de dramatische uitdrukking (van) ... politiek geweld, intolerantie en haat' in het land.

Volgens Boulos is diezelfde verschuiving naar het radicalisme terug te zien in de impeachment van de toenmalige linkse presidente Dilma Rousseff. Met haar vervanging door de huidige president Michel Temer, trad Brazilië toe tot 'een terugtrekking uit sociale en democratische rechten', aldus Boulos. Maar, hij geeft toe dat als hij ooit president wordt, die verdeeldheid niet plotseling zou verdwijnen. 'Je kunt niet met iedereen in Brazilië opschieten, je moet je kant kiezen', voegt hij eraan toe.

(Suriname Mirror/AFP)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten