dinsdag 19 juni 2018

VBC en hotelvereniging CHATA vinden aantijging minister Kenneth Gijsbertha 'ernstig'

Gijsbertha: 'Tekorten fonds ziektekostenverzekering veroorzaakt door misbruik werkgevers'


De Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) en hotelvereniging CHATA (Curaçao Hospitality & Tourism Association) wijzen de beschuldigingen van Financiënminister Kenneth Gijsbertha, dat de tekorten van het fonds ziektekostenverzekering worden veroorzaakt door misbruik van werkgevers, af. Zij noemen de aantijging ernstig en vragen zich af waarop deze is gebaseerd, aldus vandaag, dinsdag 19 juni 2018, het Antilliaans Dagblad

Eerder deze maand zei Gijsbertha (MAN) in de Staten, dat werkgevers hun zieke personeelsleden vaak aanraden om na twee dagen nog niet terug te gaan om te werken, maar naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB) te gaan om arbeidsongeschikt verklaard te worden.

Omdat in dat geval de SVB ook de loonderving over de eerste twee dagen betaalt en die kosten anders voor de werkgever zijn. Dat zou de reden zijn voor de komst van een nieuwe wet, die werkgevers verplicht om niet alleen de eerste twee ziektedagen van een werknemer te betalen, maar zelfs de eerste zes dagen.

Zo zou de SVB – die met een negatief saldo van zo’n 10 miljoen gulden kampt – 5 miljoen gulden kunnen besparen.

VBC en CHATA zeggen niet bekend te zijn met die praktijken en wijzen de beschuldigingen af, ‘tenzij de minister deze kan onderbouwen met feiten en cijfers’. Ook het voorstel om de ‘carensdagen’ fors te verhogen, vinden zij een slecht idee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten