dinsdag 19 juni 2018

DSB Bank en Republic Bank slaan financieel slaatje uit stringente maatregelen

Banken brengen forse extra kosten in rekening voor transacties

'Klanten worden gestimuleerd gebruik te maken van andere mogelijkheden, als online bankieren en pos en pinautomaten'


Volgens de Ware Tijd van vandaag, dinsdag 19 juni 2018, hebben klanten van DSB Bank en Republic Bank verbaasd gereageerd op de extra kosten die deze banken sinds vorige week in rekening brengen voor transacties. De reacties, op voornamelijk social media, laten niets aan de verbeelding over. 

Bij DSB wordt voor elke transactie Srd 3 of de tegenwaarde in Amerikaanse dollars of euro's in rekening gebracht. Daarnaast moet documentatie over de herkomst van stortingen in vreemde valuta, tot bedragen van 3.000 Amerikaanse dollar of euro worden overgelegd. Stortingen daarboven in deze munteenheden worden niet geaccepteerd.

Klanten moeten ook een handelingsfee van drie procent betalen voor eurostortingen. Coupures van tweehonderd en vijfhonderd euro worden niet geaccepteerd.

Bij de Republic Bank zijn de kosten Srd 10 voor kasopnamen tot een bedrag van Srd 1.000. Voor elke eurostorting tot vijfhonderd wordt een half procent van het te storten bedrag in rekening gebracht. Voor stortingen daarboven bedragen de kosten twee procent. Deze bank accepteert voortaan alleen cheques op naam.

De woordvoerder van DSB Bank, Renate Cruden, zegt dat klanten met deze maatregel gestimuleerd worden gebruik te maken van andere mogelijkheden. Ze noemt onder andere online en internet bankieren en pos en pinautomaten. Over de maatregelen voor herkomst van grote bedragen zegt ze, dat banken nu verantwoording moeten afleggen aan de Centrale Bank van Suriname.

Klanten moeten kunnen bewijzen dat hun valuta een legale herkomst hebben.

Nicole Soedione van de afdeling Online Banking van Republic Bank vertelt min of meer hetzelfde. De Srd 0.75 kosten die in rekening wordt gebracht bij het pinnen, is afgeschaft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten