dinsdag 19 juni 2018

Advocaten Tuchtcollege heeft sinds start mei 2017 slechts vijf - van vele - klachten in behandeling genomen

Tuchtrechter beslist in vier klachtzaken in voordeel van advocaat....

'Cliënten moeten goed voorbereid naar de zitting komen'


Het Advocaten Tuchtcollege heeft sinds de start in mei vorig jaar slechts vijf klachten in behandeling genomen. Dat gebeurde in de afgelopen drie maanden. 

In één van de gevallen is een advocaat voor twee maanden geschorst door de tuchtrechter. De jurist heeft, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 19 juni 2018, gelden aangenomen van een cliënt zonder de afgesproken werkzaamheden te hebben verricht. De rechter heeft schorsing beslist of het terugbetalen van het honorarium dat de advocaat heeft aangenomen. De advocaat heeft de tuchtrechter niet in voldoende mate ervan kunnen overtuigen, dat hij de met de cliënt afgesproken werkzaamheden heeft verricht. De jurist gaat in hoger beroep tegen de beslissing.

In de overige vier gevallen is in het voordeel van de advocaten beslist. De klachten betroffen inhoudelijk ontevredenheid van cliënten over de dienstverlening door de advocaat of een verschil van mening over de hoogte van het honorarium.

Harish Monorath, Deken van de Orde van Advocaten, concludeert op basis van de overwegingen in de beslissingen van het tuchtcollege, dat cliënten in de vier overige gevallen de tuchtrechter niet hebben kunnen overtuigen van hun klacht. 'De cliënt heeft wel zaken aangehaald, maar heeft die niet kunnen staven.' Hij sluit niet uit dat de cliënt mogelijk niet genoeg voorbereid was voor de zitting.

'Het is een vrij nieuw ding en mensen hadden geen geloof dat hun klacht met serieusheid behandeld zou worden', concludeert hij, maar benadrukt dat cliënten erop geattendeerd worden om goed voorbereid naar de zitting te komen en daarmee blunders te voorkomen.

Het tuchtcollege is in januari begonnen met de behandeling van klachten. De vijf die reeds in behandeling zijn genomen, zijn slechts een druppel op een gloeiende  plaat. Monorath onderkent dat er een grote inhaalslag gepleegd moet worden, aangezien er nogal wat klachten zijn ingediend bij de Deken. Er worden eerst oude klachten in behandeling genomen.

Het college komt twee keer in de maand bijeen in het Kantongerechtsgebouw te Combé en bestaat uit twee voorzitters en vier kamerleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten