dinsdag 19 juni 2018

Civiele rechter verbiedt en ontbindt motorclub Satudarah en zijn supportclub Saudarah

Suriname kent ook een supportclub van Satudarah, Saudarah Paramaribo

Verbod heeft 'geen gevolgen' voor club in Suriname


De civiele rechter Den Haag heeft maandag 18 juni 2018 bepaald, dat Satudarah Motorcycle club (Satudarah MC) wordt verboden en ontbonden, omdat de club en zijn werkzaamheid (activiteiten) in strijd zijn met de openbare orde. Dit is gebeurd op verzoek van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM). Onder het verbod vallen de chapters van Satudarah, de supportclub Saudarah en Supportcrew 999, aldus maandag het Openbaar Ministerie. Support club Yellow Snakes wordt niet getroffen door het verbod. De rechtbank is er niet van overtuigd dat Yellow Snakes een onderdeel vormt van de informele vereniging Satudarah.

De rechter gaf deze beschikking af in een civiele procedure, waarin het Landelijk Parket van het OM op 29 september 2017 een verzoekschrift had ingediend. Het OM schetste op 8 mei 2018 in de rechtbank, in woord én beeld ter verduidelijking van het verzoekschrift, een uitgebreid overzicht van honderden aan de Satudarah MC te relateren misdrijven. Die lopen uiteen van mishandeling, drugshandel, intimidatie en afpersing tot bedreiging, schietpartijen en wapengeweld. De club legt bovendien op intimiderende wijze haar wil en beperkingen op aan kleinere motorclubs.

Uit meerdere bronnen blijkt, dat de SMC andere motorclubs verbiedt om geel-zwart als clubkleuren te hanteren, zich ook MC te noemen of zich überhaupt te vestigen. De Satudarah MC is bovendien verwikkeld in een permanente, gewelddadige territoriumstrijd met andere motorclubs. Volgens het OM kan de rechtsstaat geen groeperingen tolereren die geweld en andere ernstige criminaliteit plegen, uitlokken en belonen.

Met grote regelmaat is de maatschappij ernstig bedreigd door Satudarah MC en loopt de burger gevaar, omdat veel incidenten waarbij leden van de club betrokken zijn, plaatsvinden in de openbare ruimte, zoals op straat, in een supermarkt of café. De overheid tolereert dat niet en vindt ingrijpen door de overheid noodzaak, vanuit zowel een nationaal als internationaal perspectief, om de fundamenten van ons rechtssysteem te waarborgen. De afgelopen jaren is in Nederland door de overheid vaak opgetreden om zware criminaliteit en overlast door (leden van) de Satudarah MC tegen te gaan. De aanpak bestaat uit een breed palet aan interventies en maatregelen, waaronder strafrechtelijk en bestuursrechtelijk ingrijpen.

Naar het oordeel van de rechtbank, in lijn met dat van het OM, is de werkzaamheid van deze zogenoemde 1% motorclub (1%MC) en de daarmee verweven supportclubs in strijd met de openbare orde. In haar uitspraak motiveerde de rechtbank dit vandaag als volgt:
'De rechtbank trekt de conclusie dat een groot aantal leden van Satudarah gedurende een reeks van jaren betrokken is bij tal van verboden en grotendeels ook ernstig verwijtbare criminele gedragingen. […] Dit zijn veelal misdrijven waarvan derden het slachtoffer zijn. [...] Van een vecht- of schietpartij in een uitgaanscentrum, woonwijk of winkelcentrum zijn vele omstanders getuige en lopen even zovelen het risico om onbedoeld slachtoffer te worden.' 'Deze gedragingen van leden van Satudarah vormen een wezenlijke aantasting van de veiligheid van de samenleving en de vrijheid van burgers om naar eigen inzicht deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer. Leden van Satudarah maken al gedurende een reeks van jaren inbreuk op deze voor de Nederlandse samenleving fundamentele waarden. Deze veelvuldige en voortdurende inbreuken op de openbare orde ontwrichten de samenleving of kunnen de samenleving ontwrichten.'



Burgemeesters kunnen nu al per direct vergunningen intrekken of weigeren van (leden van) de Satudarah MC. Voor de politie geldt in de strafrechtelijke handhaving (onder gezag van het OM), dat die pas mogelijk is als de uitspraak onherroepelijk (definitief) is. Dus na uitspraak door de hoogste rechter. Bij dit strafrechtelijk handhaven kan worden gedacht aan bijvoorbeeld het verrichten van aanhoudingen. Onder bestuurlijk gezag, van de burgemeester, kan het afnemen van hesjes al wel. Maar, dit is aan gemeentebesturen. Het verbod gaat gepaard met een ontbinding.

Nu Satudarah MC in eerste aanleg verboden is, moeten de financiën van de club worden afgewikkeld door een zogenoemde vereffenaar. Partijen kunnen hun voorstel hierover indienen.

Suriname kent overigens een supportclub van Satudarah, Saudarah Paramaribo. De Surinaamse afdeling van motorclub Satudarah is officieel erkend als volwaardig lid van de van oorsprong Nederlandse motorclub, aldus Angelo Manuhutu, president van de Satudarah-organisatie wereldwijd, medio maart 2015.

'Ze zijn zodanig met elkaar verweven, dat ze feitelijk onderdeel uitmaken van Satudarah', schreef het Openbaar Ministerie eind september 2017 in een verklaring. Leden van die zogenaamde supportclub verlenen volgens Justitie niet alleen hand- en spandiensten voor de motorclub, maar zijn zodanig met Satudarah verweven, dat ze er onderdeel van uitmaken en dus ook onder het verbod moeten vallen.

De advocaat van Satudarah, Erik Thomas in Breda, laat in een reactie tegenover Suriname Mirror weten, dat het verbod 'geen gevolgen' heeft voor de Surinaamse supportclub Saudarah Paramaribo.







(Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten