dinsdag 19 juni 2018

Deel leraren in Peru weer in staking voor betere salarissen en arbeidsomstandigheden

Organiserende splintergroep van onderwijsvakbond niet erkend door regering

- Minister van Onderwijs Alfaro: 'Op dit moment is er geen reden voor de leraren om eropuit te gaan en te staken'
- 'Er zullen sancties zijn in overeenstemming met de wet tegen een staking die illegaal is verklaard'


Peruaanse leraren zijn weer in staking gegaan voor betere salarissen en arbeidsomstandigheden. Als vertegenwoordiger van een subgroep van het Sindicato Único de Trabajadores en la Educación del Perú (Sutep), wordt de groep geleid door Pedro Castillo, volgens Peru's krant El Comercio

Castillo leidde soortgelijke 75 dagen durende stakingen vorig jaar, wat leidde tot veel gemiste lesuren voor studenten in het land. De niet-officiële sub-unie is echter niet erkend door de Peruaanse regering of Sutep.


In een interview met de krant La República zei minister van Onderwijs Daniel Alfaro, dat het ministerie er onmiddellijk zal zoeken naar vervangende professoren voor degenen die in actie zijn, om niet het risico te lopen dat studenten nog meer lesuren missen.


Alfaro zei, dat aan alle voorwaarden die vorig jaar door beide partijen zijn overeengekomen en die de lange protesten hebben beëindigd, nog steeds wordt voldaan. 'In augustus vorig jaar werden overeenkomsten getekend met de vertegenwoordiging van regionale vakbonden en die overeenkomsten worden nageleefd'. vertelde Alfaro aan de nieuwssite. 'Op dit moment is er geen reden voor de leraren om eropuit te gaan en te staken.'

Een van de belangrijkste punten in de akkoorden die afgelopen zomer zijn bereikt, was de loonsverhoging van 1.550 naar 2.000 Soles, waarvan Alfaro zegt dat dat nog steeds geldt.

De niet-officiële vakbond onder leiding van Castillo wil dat er breder geïnvesteerd wordt in het onderwijs in het hele land, en vraagt Peru om het percentage van het BBP dat wordt gebruikt voor onderwijs te verhogen van wat volgens hen het huidige percentage van 3,7 tot 6 procent is.


Alfaro zei, dat omdat de staking als illegaal wordt beschouwd, er sancties en straffen worden opgelegd aan die leraren die maandag 18 juni 2018 en later de straat op gaan. 'Zeker, er zullen sancties zijn in overeenstemming met de wet tegen een staking die illegaal is verklaard', zei Alfaro. 'We moeten leraren inzetten om de opvallende te vervangen. Betalende aftrekposten zullen worden toegepast op degenen die protesteren en met dat geld zullen de vervangende leraren worden betaald.'

Premier César Villanueva herhaalde de houding van de regering , dat stakers volgens de wet zullen worden gestraft. In sommige gevallen kunnen leraren worden vervangen door het inhuren van tijdelijke leraren in plaats van vervangende leraren voor een dag, zei Alfaro. Sutep-leiders hebben gezegd, dat ze verwachten dat de opkomst van de staking van Castillo minimaal is, omdat de vakbond die niet als legitiem heeft erkend en vanwege de mogelijke straffen van de regering.

(Suriname Mirror/Peru Reports/El Comercio/YouTube/La Republica/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten