maandag 21 mei 2018

Eerste baby in 12 jaar geboren op afgelegen Braziliaans eiland Fernando de Noronha

(Bron foto: Twitter)
Jonge vrouw (22) wist niet dat ze zwanger was en is 'stomverbaasd'


Een afgelegen Braziliaans eiland, met een verbod op bevallingen, viert niettemin de komst van de eerste baby die daar in 12 jaar is geboren. Fernando de Noronham, 370 kilometer van de stad Natal, heeft ongeveer 3.000 inwoners, maar geen kraamafdelingen. Aanstaande moeders worden verzocht om naar het vasteland te reizen. 

Een vrouw, die niet bij naam genoemd wil worden, kreeg zaterdag 19 mei 2018 een baby op het eiland - ze zegt dat ze niet wist dat ze zwanger was en dat ze 'stomverbaasd' is. Er wordt aangenomen dat de vrouw 22 jaar is.

'Op vrijdagavond had ik pijn en toen ik naar de badkamer ging, zag ik iets tussen mijn benen naar beneden komen', zei ze op de website van O Globo.


'Dat is toen de vader van het kind kwam en het pakte. Het is een baby, een meisje, ik was stomverbaasd.' De baby werd later naar het plaatselijke ziekenhuis gebracht.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)

In een verklaring bevestigt het lokale bestuur de geboorte. 'De moeder, die niet geïdentificeerd wil worden, ging bij haar thuis bevallen', zegt de verklaring, aldus O Globo:

Nota oficial


A Administração de Fernando de Norornha divulgou uma nota oficial sobre o nascimento. Confira a íntegra:


“Neste sábado (19), a unidade hospitalar de Fernando de Noronha realizou atendimento a uma criança recém-nascida, trazida pelo seu pai, e sua genitora. A mãe, que deseja não ser identificada, entrou em trabalho de parto em sua residência, e após o genitor auxiliar no procedimento, o mesmo encaminhou a criança para a unidade hospitalar. A família informa não saber da existência da gravidez, assim como inexiste atendimento de pré-natal ou qualquer outra assistência semelhante nos registros das unidades de saúde em nome da família. 
 


A Superintendência de Saúde ressalta a importância de se fazer o pré-natal, para monitoramento e controle de índices glicêmicos, hipertensão, diabetes, anemia, doenças transmissíveis e etc, incluindo exames de imagem, como USG, que avalia as condições físicas da criança no útero. Todos os cuidados do pré-natal visam identificar qualquer complicação com antecedência, podendo assim serem tomadas medidas emergenciais para garantia da saúde, tanto da mãe como do bebê”.

'Het gezin zegt dat ze zich niet bewust was van de zwangerschap.' Om de zeldzame bevalling te vieren, helpen de buurtbewoners nu het gezin door wat kleren voor de baby te doneren.

Fernando de Noronha heeft enkele van 's werelds beste stranden en is beroemd om zijn natuurreservaat in het nationale maritieme park van Brazilië. Zeeschildpadden, dolfijnen, walvissen en zeldzame vogels worden daar vaak waargenomen. Vanwege de kwetsbaarheid van het reservaat, zijn strenge populatiecontroles op zijn plaats op het eiland.



(Suriname Mirror/Clarin/BBC/O Globo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten