maandag 21 mei 2018

Bouwers en ingenieurs proberen catastrofale breuk in Ituango-dam Colombia te voorkomen

Volgens Rode Kruis lopen 120.000 mensen een groot risico als de dam breekt

(Bron foto: Twitter)

Slechts 6.485 mensen zijn effectief geëvacueerd


Bouwers en ingenieurs proberen de grootste hydro-elektrische dam van Colombia te voltooien om instorting, een breuk, te voorkomen. Het werk aan de Ituango-dam is een race tegen de klok geworden; tenzij water wordt omgeleid naar de afsluiter die uiteindelijk stroom zal genereren, zal de erosie die wordt veroorzaakt door het afvoeren van het water door de machinekamer uiteindelijk de dam doen instorten.

Als het water in het reservoir sneller stijgt dan dat de arbeiders de dam kunnen afwerken, zal de hele structuur gewoon overlopen en verloren gaan.

Volgens EPM, het elektriciteitsbedrijf in Medellin dat belast is met het project, komen de arbeiders vier meter te kort om de 410 meter hoge dam te voltooien.


Het water zwelt 40 meter onder hen en kan niet worden gecontroleerd, vooral omdat zware regenval de Cauca-rivier met een overvloed aan water voedt.



Ondertussen blijft water dat nu door de machinekamer wordt geloosd de structuur uithollen, en er is geen zeggen hoe lang het zal duren.

De mogelijke ineenstorting van de dam veroorzaakt een noodsituatie dat de lokale reddingsteams tot het uiterste heeft geduwd. Volgens het Rode Kruis lopen 120.000 mensen een groot risico als de dam breekt. Slechts 6.485 mensen zijn effectief geëvacueerd en beschermd door lokale autoriteiten, zei de hulporganisatie zaterdag 19 mei 2018.



'We bereiden ons voor op het ergste', zegt de regionale Rode Kruis directeur, Walter Cotte, op de website van de hulporganisatie. Het Rode Kruis 'heeft meer dan 200 vrijwilligers van verschillende specialismen klaar om te worden ingezet, en heeft zijn zoek- en reddingsacties en medisch personeel in staat van alertheid gebracht', aldus Cotte.


Terwijl EPM-werknemers hun leven riskeren en de lokale bewoners bang zijn dat ze hun bezittingen kunnen verliezen, trachten de verantwoordelijken voor de noodsituatie te voorkomen dat de publieke opinie zich tegen hen keert.

EPM organiseerde een evenement op het hoofdkantoor van het bedrijf, waar CEO Jorge Londoño als een held verwelkomd werd en bedrijfsmedewerkers riepen: 'Wij zijn met u, baas.'







(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube/Al Jazeera)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten