maandag 21 mei 2018

Colombiaanse presidentskandidaat Petro: 'Er is geknoeid met de stemprogramma's'

'De software heeft algoritmeveranderingen die een enorme fraude kunnen veroorzaken'

Petro beschuldigt president Santos en de verkiezingsautoriteiten ervan Vargas, kandidaat uit  establishment ondersteund door Santos' partij, te willen helpen


De linkse Colombiaanse presidentskandidaat Gustavo Petro zei zondag 20 mei 2018, dat er is geknoeid met de stemprogramma's voor de verkiezingen van volgende week, in een poging de centrum-rechtse kandidaat German Vargas te helpen, een beschuldiging die de regering heeft ontkend.

Petro, ex-burgemeester van Bogota en voormalige rebel van M-19, staat al lang op de tweede plaats in enquêtes, achter de rechtse kandidaat Ivan Duque. Vargas staat op de vierde plaats. 'De software heeft algoritmeveranderingen die geen garantie geven en een enorme fraude kunnen veroorzaken', vertelde Petro aan journalisten.



Hij plaatst vraagtekens bij de afwezigheid van een verkiezingswaarnemingsmissie van de Europese Unie met de expertise om het systeem te onderzoeken.

'We staan ​​op het punt niet in staat te zijn om op elk moment de transparantie van de verkiezingen te garanderen', zei Petro. Hij beschuldigde president Juan Manuel Santos en de verkiezingsautoriteiten ervan Vargas, een kandidaat uit het establishment ondersteund door Santos' partij, te willen helpen.


Opiniepeilingen zijn notoir onbetrouwbaar in Colombia en veel analisten hebben de mogelijkheid niet uitgesloten, dat de sterke regionale en partijondersteuning van Vargas hem in een tweede ronde zou kunnen brengen.

Het nationale register, dat stembusplaatsen opricht, zei dat de beschuldigingen onjuist waren en voegde eraan toe, dat de verkiezingsmissie van de Europese Unie sinds begin mei aanwezig is in Colombia, door deel te nemen aan technische tests en twee stemmingssimulaties. 'Om nu te zeggen dat de software afwijkingen of onjuiste algoritmen heeft, is absoluut onjuist', zei nationaal registratie-medewerker Juan Carlos Galindo. Vertegenwoordigers van de Petro-partij hebben de stemmingsimulaties bijgewoond.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten