maandag 21 mei 2018

Monument van de Hindostaanse Immigratie te Groningen, Saramacca, wordt gerenoveerd

Gerenoveerd Lalla Rookh monument wordt 5 juni onthuld


Het 45 jaar oude monument van de Hindostaanse Immigratie te Groningen, Saramacca, wordt gerenoveerd, waarbij de sokkel wordt verhoogd en een groter Lalla Rookh schip bovenop komt te staan. Verder zal de fontein, een broedplaats is voor muskieten en verantwoordelijk voor de verspreiding van dengue en chikungunya, worden dichtgegooid en betegeld.

De Stichting Hindostaanse Immigratie (SHI) deelt dit mee in een persbericht aldus Starnieuws vandaag, maandag 21 mei 2018.

Op 5 juni zal de SHI samen met het commissariaat Saramacca een gerenoveerd Lalla Rookh monument onthullen.

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) heeft in een brief aan president Desi Bouterse vragen gesteld over de huidige staat van het monument. Hij is verontwaardigd over het aantasten van het oorspronkelijke monument. Jogi stelt dat monumenten bij resolutie worden vastgesteld en geplaatst. Ook de gedaante en het doel worden beschreven. Het Assembleelid wil van de president weten of er een nieuwe resolutie is geslagen, waarbij de naam van het monument is gewijzigd.

Het Assembleelid wijst erop dat het monument is aangetast, terwijl ook het intellectuele eigendom is vertrapt.

De bouwcommissie onder leiding van de heer Kisoor Ramdhan is reeds in januari 2018 met de werkzaamheden gestart en heeft de SHI materiële- en financiële ondersteuning van het bedrijfsleven van het district Saramacca mogen ontvangen, deelt Ramon Jawalapersad van het SHI mee.

'De SHI heeft vanwege haar staat van dienst gemeend om de renovatie van dit monument ter gelegenheid van 145 jaar Hindostaanse Immigratie mogelijk te maken. Door verantwoordelijkheid aan de dag te leggen zijn er enkele veranderingen tot stand gebracht, vanwege het niet meer beantwoorden aan deze tijd van fysieke onderdelen, zonder tekort te doen aan de gedaante, emotionele waarden en respect van culturele identificatie.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten