maandag 21 mei 2018

Britse minister Boris Johnson in Peru gefascineerd door slingeraap, luiaard en zeekoe

Johnson bezig aan een vijfdaags charmeoffensief in de regio

(Bron foto's: Daily Mail)
Eerste Britse Buitenlandse Zaken-minister die sinds 1993 op bezoek komt in Argentinië


Boris Johnson probeerde zaterdag een plekje op de dansvloer-diplomatie te veroveren en ging close-up met een lamantijn, terwijl hij zijn Latijns-Amerikaanse tour begon. Johnson is de eerste minister van Buitenlandse Zaken geworden in meer dan 50 jaar die reist naar 'het donkerste Peru', terwijl hij begint aan een vijfdaags charmeoffensief in de regio.

De minister rolde zijn hemdsmouwen op om de exotische dieren in een dierenasiel van dichtbij en persoonlijk te benaderen. Hij overhandigde een van de zeezoogdieren - ook bekend als zeekoeien - bladeren en gaf een kalf melk uit een fles. En hij speelde met een kleine zwarte slingeraap en een drieteenige luiaard toen hij een rondleiding kreeg door het Amazone-dierenopvangcentrum bij de stad Iquitos.


De minister wilde ook graag meedoen toen hij de dorpssBoris Johnchool Ooezocht in het nabijgelegen Santa Marta, aan de oever van de Amazone. Terwijl schoolkinderen een dans uitvoerden op een beukende drumbeat, nam de minister van Buitenlandse Zaken de hand van kleuterleidster Adriana Pinedo en leidde haar naar de dansvloer. Hij draaide Miss Pinedo rond onder gejuich van haar leerlingen.



Het bezoek van Johnson aan het land maakt deel uit van de Brexit-campagne van de overheid om de betrekkingen met Peru aan te halen. De Santa Marta-school heeft geprofiteerd van een door het Verenigd Koninkrijk gefinancierd zonne-energieprogramma om het van elektriciteit te voorzien.



En in het dierenopvangcentrum tekende hij een overeenkomst voor Peru om partner te zijn in een conferentie over de bestrijding van de illegale handel in wilde dieren die in oktober door het Verenigd Koninkrijk in Londen wordt georganiseerd.

Johnson grapte dat de mollige, langzaam bewegende luiaard hem had herinnerd aan een bepaald parlementslid, maar hij weigerde te zeggen wie. Lamantijnen worden bedreigd in de Amazone, omdat lokale mensen op jacht zijn naar vlees en hun jongen als huisdier gebruiken. Johnson aaide ook een baby zwarte slingeraap - of maquisapa negra - gered door parkwachters nadat zijn ouders werden gedood door stropers, en ontmoette een luiaard hangend aan een leuning.



Later bezocht hij een stadion in Lima voor de atletiek Pan AM Games 2019, waarvan Peru gastheer is. Groot-Brittannië gebruikt zijn ervaring al vanaf de Olympische Spelen van Londen in 2012 om het project te ondersteunen en Britse bedrijven zullen naar verwachting bieden op bouwcontracten terwijl de bouwwerkzaamheden worden voortgezet.

Hij is zondag 20 mei 2018 naar Argentinië vertrokken, waar hij de eerste Buitenlandse Zaken-minister zal worden die sinds 1993 op bezoek komt. Het Verenigd Koninkrijk probeert een relatie met Buenos Aires te resetten, die in de diepvries terechtkwam door de oorlogszuchtige benadering van de Falklands van president Nestor Kirchner en presidente Cristina Kirchner tussen 2003 en 2015. De komst van Mauricio Macri als president heeft Argentinië zijn retoriek laten zien op de omstreden eilanden en streven naar betrokkenheid bij de rest van de wereld, ook door dit jaar de G20 te houden.


Johnson zal op maandag een bijeenkomst bijwonen van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G20 in Buenos Aires en Theresa May zal de eerste premier worden sinds Tony Blair in 2001 Argentinië heeft bezocht, om deel te nemen aan de G20-leiders top in november.

(Suriname Mirror/Daily Mail/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten