maandag 21 mei 2018

Nicolás Maduro wint zoals verwacht presidentsverkiezingen in Venezuela

46,1 Procent van de mensen heeft stem uitgebracht tegen 80 procent in 2015

Oppositie en diverse landen, waaronder de VS, Chili en de EU, erkennen uitslag niet


Nicolás Maduro heeft de presidentsverkiezingen in Venezuela gewonnen. Dat heeft de kiescommissie zondagavond 20 mei 2018 bekend gemaakt. De belangrijkste uitdagers van het huidige staatshoofd hebben al gezegd de uitslag niet te zullen erkennen vanwege de vele onrechtmatigheden.


De kiescommissie besloot op het laatste moment dat de stemlokalen enkele uren langer open zouden blijven. Volgens een woordvoerder stonden er bij sommige stembureaus nog lange rijen met mensen die hun stem nog moesten uitbrengen. Toch was de opkomst laag. De kiescommissie spreekt van 46 procent, volgens de oppositiepartijen is dat zelfs nog een stuk minder. In een eerder bericht van de kiesraad kwam nog naar buiten dat er een opkomst was van 32,3 procent, dat bleek uiteindelijk iets hoger te liggen, 46,1 procent van de mensen kwam stemmen. In 2015 was de opkomst tachtig procent.


Henri Falcon was de belangrijkste uitdager van Maduro die nog wel meedeed. Hij maakte zondagavond voor de uitslagen binnenkwamen bekend de uitslag niet te erkennen. Volgens hem zijn er te veel dingen gebeurd die wijzen op fraude. Naast Falcon hadden eerder de Europese Unie en de Verenigde Staten en Chili laten weten de uitslag niet te erkennen, omdat de verkiezingen niet eerlijk zouden verlopen.


De oppositie was fel gekant tegen langer openblijven van de stemlokalen. Volgen hen vergrootte dat alleen maar de kans op manipulatie van de uitslag in het voordeel van Maduro. Ze spreekt van een extreem lage opkomst.

Het 'Frente Amplio' (Breed Front), een pas opgerichte beweging met vertegenwoordigers uit politieke partijen, universiteiten en ngo's, heeft het over 30 procent.

De Groep van Lima, het verbond van veertien Amerikaanse en Caraïbische landen dat een vreedzaam einde wil aan de crisis in Venezuela, legde de opkomst met 17 procent van de 20,5 miljoen kiesgerechtigden zelfs nog fors lager. Ook klaagde de oppositie over de vele onrechtmatigheden. De grootste uitdager van Maduro, Falcón, sprak al vrij snel van honderden klachten en ook de evangelische predikant Javier Bertucci sprak enkele uren voor het sluiten van de stembussen van zeker 1.400 gedocumenteerde en aan de nationale kiesraad overgemaakte (CNE) onregelmatigheden. Volgens hem zal dat aantal nog oplopen tot ruim 2.000.


Alle voortekenen wezen al op een herverkiezing van het huidige staatshoofd, hoewel het olierijke land onder Maduro ten prooi is gevallen aan een enorme schaarste aan goederen en slechte economische omstandigheden. Maar. Maduro had weinig uitdagers. De belangrijkste politieke tegenstanders van de linkse president zitten in de gevangenis, zijn gevlucht of mogen geen politiek ambt uitoefenen. Bovendien boycotte de oppositiecoalitie MUD (Tafel van de Democratische Eenheid) de verkiezingen, omdat ze vreesde voor fraude.

 Ook de VS hebben verklaard de uitslag niet te zullen erkennen. Dat zei de onderminister van Buitenlandse Zaken John Sullivan nog voordat de uitslag bekend was gemaakt. De VS overwegen economische sancties tegen Venezuela op het gebied van olie. De verkiezingsuitslag en eventuele sancties worden maandag besproken tijdens een vergadering van de G20 in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

(Suriname Mirror/Volkskrant/Twitter/Nu.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten