vrijdag 25 mei 2018

Brazilië biedt gewapende hulp aan 's werelds meest bedreigde inheemse stam tegen illegale houthakkers

Survival International spreekt van een mijlpaal


In een zeldzaam initiatief biedt Brazilië gewapende hulp aan inheemsen die 's werelds meest bedreigde stam beschermt tegen illegale houthakkers, een beslissing die campagnevoerders enthousiast verwelkomden als een 'mijlpaal' in pogingen om de ontbossing in de Amazone te stoppen.

Ambtenaren trokken naar het Braziliaanse regenwoud, nadat een groep van de Guajajara-stam, die zich The Guardians of the Amazon (Os Guardiões da Amazônia) noemt, een bende houthakkers aanpakte en hun truck in brand staken, aldus Survival International, een in Groot-Brittannië  gevestigde organisatie die zich wereldwijd inzet voor inheemse volkeren..

'In het weekend was een team van Ibama (Instituto Brasileiro de Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis, het milieubeschermingsagentschap van Brazilië) en de Militaire Politie gearriveerd in reactie op de oproep van The Guardians om hulp', zegt Sarah Shenker, een senior campagnevoerder bij Survival International. 'Dat was een mijlpaalmoment, zou ik zeggen, omdat The Guardians bijna nooit steun ontvangen', vertelt ze de Thomson Reuters Foundation telefonisch.

Het grootste land van Zuid-Amerika worstelt met tientallen dodelijke landconflicten, die de spanningen illustreren tussen het behoud van de inheemse cultuur en economische ontwikkeling.

Het Arariboia-gebied in Noordoost-Brazilië is de thuisbasis van de Awa-inheemsen, een paar honderd jagers-verzamelaars, door Survival International omschreven als de meest bedreigde stam ter wereld, omdat ze zich nergens kunnen terugtrekken als hun bos wordt gekapt.

De regering heeft moeite gehad om het uitgestrekte gebied te beschermen te midden van bezuinigingen en toenemende politieke druk om de inheemse reservaten open te stellen voor mijnbouw, zei Survival. Een woordvoerder van Ibama weigerde commentaar te geven op de lopende operatie. Het Bureau voor Inheemse Zaken, Funai (Fundação Nacional do Índio), reageerde niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

De afgelegen stammen van Brazilië zijn afhankelijk van grote stukken ongerept bosgebied om op dieren te jagen en het voedsel te verzamelen dat ze nodig hebben om te overleven. Ze zijn bijzonder kwetsbaar wanneer hun landrechten worden bedreigd , omdat ze de natuurlijke immuniteit missen voor ziekten die worden overgedragen door buitenstaanders.

De gezamenlijke patrouille is naar een ander gebied getrokken waar The Guardians een tweede houthakkerskamp vonden, aldus Shenker. Drie Guardians werden gedood door houthakkers in 2016 en ze worden vaak geconfronteerd met doodsbedreigingen en brandstichtingen, zegt ze.


(Suriname Mirror/Reuters/The Sydney Morning Herald/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten