vrijdag 25 mei 2018

Ene 'Mohammed Ahmed Al-Mehdi' zou op Facebook met aanslagen dreigen in Suriname

Dreigement, indien twee verdachte IS-verdachten in Suriname niet worden vrijgelaten

- Vicepresident Adhin: 'De regering heeft serieus nota genomen van de Facebookoproep'
- 'De veiligheid is opgevoerd op diverse locaties, scholen hebben instructies gekregen van de veiligheidsdiensten, er wordt in de nacht doorgewerkt door de justitiële autoriteiten'


Een vermeende dreiging, dat er aanslagen gepleegd zullen worden als de twee vermoedelijke IS-verdachten in Suriname niet worden vrijgelaten, doet hun zaak geen goed. Althans dat verklaart een anonieme 'hoge veiligheidsfunctionaris' vanochtend, vrijdag 25 mei 2018, in de Ware Tijd, zonder verder ook maar iets over de al of niet betrouwbare bron te vermelden. 'Hiermee zou in feite hun betrokkenheid zijn bevestigd', redeneert hij simplistisch.

Sedert gistermiddag zou op Facebook een bericht staan, waarin gedreigd wordt met aanslagen als de beide broers niet voor negen uur in 's morgens in vrijheid worden gesteld. Ene 'Mohammed Ahmed Al-Mehdi' dreigt dat zeker 50 slachtoffers gemaakt zullen worden, een dodental dat kan worden opgevoerd, als niet aan de eis wordt voldaan.

'Wie de post ook moge hebben gepost heeft kennelijk kwade intenties jegens de gebroeders die momenteel worden verdacht en vervolgd', aldus de anonieme bron. 'Het zal deze case internationaliseren, waardoor buitenlandse mogendheden hen een mogelijk prominentere rol zullen toebedelen dan ze misschien in werkelijkheid spelen. Of ze zijn dus zo hoog in de hiërarchie van IS, waardoor men bereid is inderdaad over te gaan tot het bezigen van deze dreigementen. In beide gevallen was het niet slim dit bericht te posten, omdat het hoe dan ook de broers in ernstige verlegenheid heeft gebracht', filosofeert de bron....

Aan de andere kant wijst de bron erop, dat voor zover hem bekend, het internationaal nog niet is voorgekomen dat IS door dreigementen gepoogd heeft gevangen collega's vrij te krijgen. Dat neemt niet weg dat de autoriteiten strengere maatregelen zullen treffen om calamiteiten te voorkomen en een strenger bewakingsregiem neer te zetten voor de verdachten.


Vicepresident Ashwin Adhin heeft vanochtend vroeg bekendgemaakt, dat de regering serieus nota heeft genomen van de Facebookoproep, waarin geëist wordt om de twee terreurverdachten in vrijheid te stellen, zo meldt Starnieuws. Indien dat niet gebeurt, wordt gedreigd vijftig personen te doden. De Anton de Kom Universiteit, Santoboma en Lyceum 1 zijn genoemd. De regering garandeert de veiligheid.

De vicepresident deelt mee dat de veiligheid is opgevoerd op diverse locaties. Verschillende scholen hebben instructies gekregen van de veiligheidsdiensten. Er wordt in de nacht doorgewerkt door de justitiële autoriteiten. Er moet geen onnodige paniek ontstaan, benadrukte Adhin. Onder leiding van president Desi Bouterse zijn verschillende kopstukken bij elkaar geweest in een spoedoverlegmoment. De regering biedt de verzekering dat de situatie onder controle is en heeft daartoe alle nodige maatregelen genomen.


Verder wordt vanuit de veiligheidstroepen het verzoek gedaan aan de samenleving om informatie die binnen de gemeenschap leeft door te geven aan de politie.

De regering ontkent dat er geschoten is donderdagavond nabij het scholencomplex aan de Passiebloemstraat. Dit bericht is onjuist, zei de vicepresident. Dit bericht werd verspreid via social media. De regering benadrukt in een verklaring ernstig dat zij niet zal schromen om bij voortzetting van soortgelijk gedrag op social media, waarbij ontregeling van de samenleving wordt bewerkstelligd, de nodige maatregelen te treffen teneinde de nodige rust te garanderen.

Ten slotte wordt er een beroep gedaan op de gemeenschap om officiële berichten vanuit de regering te volgen.

Het bericht heeft vanochtend ook Nederlandse kranten gehaald. Het Nederlands Dagblad had de primeur met dank aan persbureau ANP, gevolgd door het AD.
https://www.nd.nl/nieuws/actueel/buitenland/is-dreigt-met-terreur-in-suriname.3024416.lynkx


(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Starnieuws)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten