vrijdag 25 mei 2018

The Next Generation houdt 31 mei een protestloop bij het Oude Vlaggenplein

(Bron foto: Facebook)
Protest gericht op acht jaar van wanbeleid van regering Bouterse-I en -II


Op de dag af drie jaar geleden zijn vandaag, vrijdag 25 mei 2018, de verkiezingen voor volksvertegenwoordigende organen, waaronder De Nationale Assemblee, gehouden. Ruim twee maanden daarna, op 12 augustus 2015, trad Desi Bouterse voor een tweede termijn aan als president. Hij is intussen al acht jaar aan het bewind. 

Voor protestbeweging The Next Generation gaat het om 'acht jaar van wanbeleid'. De beweging houdt in verband daarmee op 31 mei een protestloop bij het Oude Vlaggenplein. Ze is nu bezig om personen en groepen te mobiliseren, zegt groepsvertegenwoordiger Xaviera Jessurun vandaag in de Ware Tijd.

Er zal tijdens de loop aandacht besteed worden aan onder meer 'het financiële wanbeleid en de onzekerheden in de gezondheidszorg'.

De beweging heeft intussen drie matig bezochte protestmanifestaties georganiseerd, op 22 en 23 maart en 12 april. Al deze bijeenkomsten waren gericht tegen het wanbeleid van de regering. Op 4 mei volgde een stille loop tegen de volgens haar toenemende criminaliteit. De aanleiding voor die loop was de brute overval van vissers op zee die zich een week daarvoor had voorgedaan. Jessurun is blij met de toezeggingen die de regeringsautoriteiten intussen hebben aangekondigd om de veiligheid van de vissers te waarborgen, hoewel ze nog steeds vindt dat de regering hier te lang over heeft gedaan.

De beweging had gehoopt dat er uiterlijk eind mei vervroegde verkiezingen uitgeschreven zouden worden omdat men denkt dat er alleen op deze manier een einde kan komen aan het door de regering gevoerde wanbeleid. Hoewel het al snel vrij duidelijk was dat dit niet realistisch en haalbaar zou zijn, gezien de processen die voorafgaan aan het organiseren van een verkiezing, denkt Jessurun dat dit meer te maken heeft met draagvlak vanuit de gemeenschap. 'Wij blijven ons verzetten tegen het wanbeleid.' 

Xaviera Jessurun is deze dagen de enige actieve activiste in Suriname. Activisten Curtis Hofwijks en  Maisha Neus lijken het pad van activisme te hebben verlaten om plaats te maken voor een voorzichtige carrière op het politieke strijdtoneel.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten