woensdag 11 april 2018

Zeldzame gouden leeuwaapjes en puma's krijgen hun eigen snelweg in Brazilië

Een nieuwe wildlife-corridor zal helpen te redden wat er nog over is van een Braziliaans bos

(Bron foto: DOB Ecology)


Soms hebben dieren alleen wat ruimte nodig, vooral als ze worden bedreigd of in gevaar worden gebracht. En het geven van ruimte aan dieren is precies wat een nieuwe wildlife-corridor in het Braziliaanse Mata Atlântica (Atlantisch Bos) hoopt te doen. 

'Het geneest een traan in het bos op de plek met het grootste aantal bedreigde soorten', zegt Stuart Pimm. Pimm is voorzitter van de afdeling Milieubescherming van de Duke University in Durham, North Carolina (VS) , president van de organisatie SavingSpecies, en een National Geographic-ontdekkingsreiziger. Een nieuwe brug zal binnenkort soorten toelaten uit het nu geïsoleerde reservaat Biológica União, slechts 150 kilometer ten noordoosten van Rio de Janeiro.

Het is een van de weinige intacte overblijfselen van het Atlantisch Bos, een gebied dat ooit twee keer zo groot was als Texas en de kust van Brazilië omgeeft. Tegenwoordig is meer dan 85 procent ervan vernietigd.

(Bron foto:
Het reservaat is de thuisbasis van bedreigde soorten, en het is een kritieke habitat voor de gouden leeuwaapje (Leontopithecus rosalia), een kleine aap bijna op uitsterven. Door middel van in gevangenschap gefokte aapjes en herintroductieprogramma's zijn natuurbeschermers in staat geweest om langzaam de populatie te laten groeien, maar, 'als je een soort van uitsterven wilt redden, moet je ergens een plek hebben diee  op te vangen', voegt hij eraan toe.

De afgelopen 10 jaar hebben Pimm en zijn team onderhandeld over de Braziliaanse landdeal.
Ze moesten eerst een Braziliaans wegenbouwbedrijf overtuigen om ze een brug over een grote snelweg te laten bouwen. Vervolgens moest die brug ergens naar toe leiden. 'Als het gewoon een brug was geweest, zou het een brug naar nergens geweest zijn', zegt hij.

Nadat de bouw van de brug was geregeld, moesten ze wachten op ranch eigenaren net ten noorden van het reservaat om hun eigendom te verkopen. Toen dat eenmaal op de markt was, kochten ze het meteen. Nu zijn ze van plan om de regio te herbebossen met inheemse flora.

De deal werd maandag 9 april 2018 aangekondigd nadat de onderhandelingen tussen de verschillende belanghebbenden waren afgerond. De Golden Lion Tamarin Association in Brazilië en het in de VS gevestigde SavingSpecies hebben het project geleid, met een subsidie ​​van DOB Ecology in Nederland.

Het project kostte meer dan een miljoen (precies hoeveel kon niet worden onthuld), maar de ondersteunende natuurbehoudsorganisaties zien dit nog steeds als een relatief goedkope manier om ervoor te zorgen, dat soorten niet uitsterven en cruciale habitats gezond blijven.

Waarom corridors?
De wildlife-corridors waren eens controversieel, omdat beweerd werd dat zij dieren aan verontreinigende stoffen blootstellen. Maar, in de afgelopen twee decennia zijn ze meer mainstream geworden. In 2006 publiceerde een studie gegevens waaruit blijkt, dat regio's die door deze corridors met elkaar verbonden zijn, meer overvloedige en diverse soorten hebben. Wanneer natuurreservaten geïsoleerd zijn, worden de soorten er binnen afgesneden van andere leden van hun populatie. In de loop van de tijd kan dit leiden tot inteelt, lagere genetische diversiteit en uiteindelijk uitsterving.

In Brazilië zijn bossen gedecimeerd door een groot aantal problemen zoals houtkap, landbouw en het grazen van vee. Terwijl Pimm zegt, dat het Braziliaanse corridorproject een van de meest ambitieuze projecten van zijn organisatie is, zijn ze nog niet klaar met het stimuleren van de aanleg van corridors over de hele wereld. Ze gebruiken een software die toegankelijk is op biodiversitymapping.org om te zien in welke regio's, zoals Pimm het verwoordt, 'we de meeste waar voor ons geld krijgen'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten