woensdag 11 april 2018

Matawai actiegroep spant Kort Geding aan tegen granman Lesley Valentijn en andere gezagdragers

Groep wil weten wat met het geld wordt gedaan dat verdiend wordt uit het gemeenschapsbos

'We hebben sterk het vermoeden dat het geld voor privédoeleinden is gebruikt'


De actiegroep van Matawai treft voorbereidingen om een Kort Geding aan te spannen tegen granman Lesley Valentijn en andere gezagdragers. De actievoeders willen weten wat er met het geld wordt gedaan dat verdiend wordt uit het gemeenschapsbos. Ook wil de groep zien hoe het geld, dat geïnd is van goudzoekers, is besteed. 

'Als ze dat niet kunnen aantonen, moeten ze opgesloten worden. We hebben sterk het vermoeden dat het geld voor privédoeleinden is gebruikt, terwijl het nodig is voor de verdere ontwikkeling van de dorpen', zegt Djoelin Valentijn, trekker van de actiegroep, vandaag, woensdag 11 april 2018, in de Ware Tijd.

De ontevreden mensen stonden gisteren met kartonnen protestborden op het terrein van het onderstation van de NV Energie Bedrijven Suriname te Menckendam. 'Pe a moni go?', 'Matawai wil ontwikkeling' en 'Matawai suma a'e sribi na ini dungru en den no wani dati moro' was te lezen op enkele borden. De bedoeling was dat de mensen zich zouden verplaatsen naar de woning van het grootopperhoofd te Welgedacht B in Wanica, maar daar hebben ze van afgezien.

De granman heeft enkele jaren geleden een contract getekend met exploitanten om in het bos hout te kappen. Djoelin Valentijn wijst erop, dat meerdere keren is gevraagd om uitleg, maar die komt maar niet. 'We worden genegeerd en dat pikken we niet meer, want we willen zichtbare ontwikkeling in het gebied', zegt hij.

De actiegroep wil permanent stroom en schoon drinkwater in de dorpen. Volgens Valentijn zijn gezagdragers aangewezen door het grootopperhoofd om leiding te geven aan organisaties die belast zijn met het innen van gelden. Een daarvan is een commissie belast met geld dat verdiend is uit gemeenschapsbos. Ook is er een investeringsfonds dat geld ontvangt van goudzoekers en bedrijven die opereren in het gebied.

'We willen dat deze mensen verantwoording afleggen aan ons en als ze dat niet kunnen moeten ze dat voor de rechter doen', stelt de trekker van de actiegroep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten