woensdag 11 april 2018

Regering Ecuador ontkent te onderhandelen met ontvoerders van drie journalisten

'Ministers analyseren elke mogelijkheid om hun vrijlating te bewerkstelligen'


Ecuador's regering heeft ontkend, dat het onderhandelt met ontvoerders die meer dan twee weken geleden drie journalisten hebben ontvoerd, maar benadrukt dat ministers 'elke mogelijkheid' analyseren om hun vrijlating te bewerkstelligen, aldus minister van Binnenlandse Zaken Cesar Navas.

Journalist Javier Ortega, fotograaf Paul Rivas en hun chauffeur Efrain Segarra werden op 26 maart in Esmeraldas, aan de noordelijke grens van Ecuador, gekidnapt terwijl ze berichtten over een reeks gewelddadige aanvallen tegen de Ecuadoraanse veiligheidstroepen.


Tijdens een  bijeenkomst maandag, bijgewoond door de minister van Defensie en de minister van Buitenlandse Zaken, vertelde Navas verslaggevers: 'Ik kan niet zeggen dat we in een onderhandelingsproces zitten. Het is duidelijk, we analyseren, er zijn vier scenario's geopend.' Onder verwijzing naar bezorgdheid over de veiligheid, stopte Navas met het detailleren van die scenario's, maar bevestigde, dat een gewapende inval niet een van hen is.


De nieuwe verklaringen van Navas zijn in tegenspraak met eerdere uitspraken van vorige maand, toen hij zei, dat de overheid 'bezig was met onderhandelingen, eisen en meer' om de veilige terugkeer van de gijzelaars te verzekeren.


Politiecommandant Ramiro Mantilla benadrukte, dat het de prioriteit is om de levens van de gekidnapte mensen te beschermen en hij zei dat geweld zou worden vermeden om escalatie te voorkomen.

Tegelijkertijd erkende Navas, dat er sprake is van 'dialoog' en 'een technische politieoperatie'.


Op 5 april zei president Lenin Moreno, dat de regering in gesprek was met 'tussenpersonen' om de toestand van de gijzelaars vast te stellen. Tijdens de bijeenkomst zeiden de Ecuadoraanse autoriteiten ook dat 'El Guacho' - die naar verluidt verantwoordelijk is voor de ontvoering - eerder Colombiaan dan Ecuadoraan is.

Eerder deze maand heeft Colombia's RCN-nieuwskanaal een video uitgezonden waarin de ontvoerde El Comercio-medewerkers zeggen, dat hun ontvoerders de 'uitwisseling eisen van de drie gevangenen die in Ecuador worden vastgehouden en de opschorting van de overeenkomst tussen Ecuador en Colombia om terrorisme te bestrijden'. De Ecuadoraanse regering verwierp de video en noemde het een poging van de ontvoerders om de staat onder druk te zetten.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Prensa Latina/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten