zondag 29 april 2018

Directeur Greenpeace Argentina beschuldigd van discriminatie, bedreigingen en seksuele intimidatie

Zo'n 40 ex-werknemers beschuldigen inmiddels geschorste Martin Prieto

Prieto ook verantwoordelijk voor de kantoren van Greenpeace in Chili en Colombia


De uitvoerend directeur van Greenpeace Argentina is geschorst nadat ongeveer 40 ex-werknemers een document ondertekenden waarin hij wordt beschuldigd van discriminatie, bedreigingen en seksuele intimidatie. De beschuldigingen tegen Martin Prieto, die ook verantwoordelijk is voor de kantoren van Greenpeace in Chili en Colombia, zijn gedetailleerd beschreven in een brief die eerder deze week werd gepubliceerd, waardoor de milieuorganisatie hem op woensdag moest opschorten terwijl een onderzoek wordt uitgevoerd. 

In de brief leggen de ondertekenaars details vast van de vermeende misbruiken en intimidatie van vrouwen door Prieto, die al meer dan 20 jaar leidinggevende functies bekleedt. Onder de beschuldigingen tegen hem noemen ze 'discriminatie en gendergerelateerd geweld, machtsmisbruik tegen vrouwelijke werknemers, seksuele intimidatie, intimidatie op het werk en pesten'.



Ze beweren ook, dat hij de privacy van correspondentie heeft geschonden, intieme foto's heeft verspreid en obscene opmerkingen heeft gemaakt over lichamen of kleding.


'Juridische stappen ondernemen om te vragen dat deze daden worden onderzocht, is slechts een onderdeel van het proces van transparantie waar we naar streven om een veilige werkomgeving te creëren en iedereen in onze organisatie te beschermen', zei Natalia Machain, beleidsdirectrice van Greenpeace.

De tekst van de brief werd op grote schaal verspreid op social media, waarbij de ondertekenaars zeiden dat ze het publiek en de supporters van de organisatie wilden laten weten 'de ernst van wat er de afgelopen jaren is gebeurd' op het kantoor van Greenpeace in Argentinië.


Voormalig medewerkster Consuelo Bilbao vertelde de LN+ televisie en La Nacion, dat 42 mensen de brief hadden ondertekend, allemaal voormalig personeel of ex-vrijwilligers. 'We richten deze klacht aan de uitvoerend directeur, omdat hij de afgelopen 23 jaar verantwoordelijk is en is geweest voor dergelijk gedrag, zowel het afdekken als er zelf mee bezig zijn', zei ze.



Medewerkers op werkreizen moesten het verdragen, dat hij in zijn ondergoed voor hen rondliep, en hij was zelfs in Argentinië en Chili geobserveerd 'pornografie kijkend terwijl hij aan het werk was in een mate dat mensen het merkten', beweerde ze.

Aantijgingen van intimidatie op het werk bij Greenpeace Argentina zijn niet nieuw. De organisatie gaf toe, dat haar hoofd logistiek was ontslagen na een onderzoek in 2013.

In reactie op de nieuwste beschuldigingen, zei Greenpeace in een verklaring, dat het dergelijke zaken zeer serieus neemt.


(Suriname Mirror/AFP/Informate Salta/El Pais/Folha de Goias/El Tribuno/Twitter/YouTube/ Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten