zondag 29 april 2018

Karta-Bink (PL): 'Geen geld voor vaccinatieweek, wel geld voor distributie voedselpakketten?'

'Waarom kan de overheid geen geld vrijmaken voor het redden van levens?'


De vaccinatieweek voor het uitbannen van allerlei ziekten, zoals polio en mazelen, is vrijdag beëindigd. Het initiatief daartoe is afkomstig van de Pan American Health Organization (PAHO), de World Health Organization (WHO) en het United Nations Children’s Fund (Unicef). De jaarlijkse vaccinatieweek is dus een mondiale aangelegenheid waarbij vaccins kosteloos beschikbaar worden gesteld aan de lidlanden van die organisaties. De lidlanden zijn dan verantwoordelijk voor het vaccineren van onder andere alle kinderen. 

Ook Suriname heeft zich hieraan gecommitteerd. Maar, de voorbereidingen voor de vaccinatieweek verlopen niet altijd vlot in Suriname, zo schrijft het Dagblad Suriname zaterdag 28 april 2018. Zo had de Medische Zending (MZ) initieel te kampen met financiële middelen om de hoge transportkosten in het binnenland te vergoeden. Het transport vormt overigens de enige kostenpost voor de lidlanden. Zo is Srd 15.000 tot 20.000 nodig voor vervoerskosten in het binnenland. Aangezien de Surinaamse overheid hierin niet kan investeren, moest MZ de hulp van het bedrijfsleven inschakelen.

Voor het Pertjajah Luhur (PL)-Assembleelid Ingrid Karta-Bink is dit een trieste zaak. 'Het is triest om te vernemen dat niet alle baby’s voor de volle 100% gevaccineerd kunnen worden in het binnenland door gebrek aan financiële middelen. Iedere keer zegt de overheid, dat er geen geld is. Hoe slaagt de regering dan wel erin om met voortvarendheid honderden voedselpakketten aan te leveren voor de verlichting van armoede in alle dorpen?', vraagt Karta-Bink zich af.

Zij kan zich niet voorstellen, dat de autoriteiten op deze wijze omgaan met de toekomst van Suriname. 'Vaccins worden ingebracht bij baby’s om hen te beschermen tegen ernstige kinderziektes. De toekomst van ons land ligt in handen van deze baby’s. Zij gaan het roer van ons overnemen in de toekomst: elke dode is één teveel.' Om die reden keurt de parlementariër de prioriteiten van de regering af.

Karta-Bink merkt tevens op, dat de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, momenteel samen met Bisnoepersad Dalloesingh, waarnemend algemeen directeur van het Mungra Medisch Center (MMC), in Nederland vertoeven voor een dienstreis. Zij vermoedt dat dit uit de staatsbegroting bekostigd is. 'Als de tickets door onze staat betaald zijn, is het een kwalijke zaak. Dat geld had namelijk voor de vaccinatieweek gebruikt kunnen worden. Waarom kan de overheid geen geld vrijmaken voor het redden van levens?'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten