zondag 29 april 2018

Bevrijd Lula-kamp in de zuidelijke Braziliaanse stad Curitiba beschoten

Twee aanhangers oud-president Luiz Inácio 'Lula' da Silva gewond geraakt


Twee personen zijn naar een ziekenhuis gebracht, waarvan een van hen in ernstige toestand verkeert, na een schietpartij bij een wake tegen de gevangenneming van de voormalige president van Brazilië Luiz Inácio 'Lula' da Silva.

Jefferson Lima de Menezes, een deelnemer aan het Bevrijd Lula-kamp in de zuidelijke stad Curitiba,  werd om ongeveer vier uur 's zaterdagmiddag, 28 april 2018, plaatselijke tijd zaterdag in de nek geschoten. Een andere, niet bij naam genoemde aanhanger van Lula raakte tijdens het incident gewond door scherven.

Volgens ooggetuigen riepen de inzittenden van een auto, die om twee uur bij het kamp waren gearriveerd, teksten in verband met het congreslid van Rio de Janeiro en de extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro, voordat geweerschoten werden gehoord.

Na de aanslag gaf het Bevrijd Lula-kamp een publieke verklaring af waarin de 'moordpoging' en 'noodtoestand die hun het recht om te mobiliseren schaadt, werd afgewezen.' 'We zullen onze activiteiten, strijd, planning en debatten die georganiseerd zijn als onderdeel van de wake voortzetten. Met elke dag wordt het nog indrukwekkender hoe het imago van voormalig president Lula, ondanks zijn opsluiting, morele kracht krijgt en klachten tegen zijn onrechtvaardige gevangenisstraf toenemen', zeiden ze terwijl ze vroegen om snelle actie van de politie om de schuldigen te vinden en ze voor het gerecht te brengen.


Regina Cruz, de voorzitter van de Central Única dos Trabalhadores, een van de groepen die heeft meegeholpen aan de vorming van het kampement, heeft beloofd het kamp te behouden ondanks de aanval en de veiligheid te versterken.

Ondertussen zei de voorzitster van Central Única dos Trabalhadores en senator, Gleisi Hoffmann, dat de aanval 'is het resultaat van dit geconstrueerde proces van vervolging tegen Lula, de Partido dos Trabalhadores en de linkse bewegingen.'

Terwijl Lula zijn corruptie veroordeling blijft aanvechten in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van oktober, wordt de campagne opgevoerd door Bolsonaro - een controversieel figuur die is beschreven als 'een karikatuur' van de Amerikaanse president Donald Trump.



(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten