zaterdag 10 maart 2018

President Donald Trump woont komende Summit of the Americas in Peru bij

Peruaanse leiders hebben herhaaldelijk gezegd, dat Maduro niet is uitgenodigd


De Amerikaanse president Donald Trump zal de komende Summit of the Americas 13 en 14 april in Lima, Peru, bijwonen, een belangrijke bijeenkomst van leiders van het westelijk halfrond, zei een hoge Peruaanse regeringsfunctionaris vrijdag 9 maart 2018. De functionaris sprak met The Associated Press op voorwaarde van anonimiteit, omdat hij niet bevoegd was om publiekelijk details van het evenement te bespreken.


De regionale top wordt gezien als het leidende forum voor het projecteren van Amerikaans leiderschap in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Amerikaanse presidenten hebben aan alle zeven eerdere bijeenkomsten deelgenomen, maar de anti-immigrantenretoriek van Trump, het voorstel om een ​​muur aan de Mexicaanse grens te bouwen en een handelsstop hebben tot woede in de hele regio geleid en velen vroegen zich af of hij zou komen.


In de afgelopen jaren hebben Amerikaanse leiders te maken gehad met scherpe berisping door linkse Latijns-Amerikanen tijdens de periodieke bijeenkomst en het evenement van dit jaar zal waarschijnlijk niet anders zijn.

Maar, de komende top genereert ook controverses vanwege een leider aan de andere kant van het politieke spectrum: de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

De Peruaanse leiders hebben herhaaldelijk gezegd, dat Maduro niet is uitgenodigd om deel te nemen naarmate de internationale kritiek toeneemt ten opzichte van het mensenrechtenstatuut van Venezuela en de steeds meer autocratische regering van het land. Maar, Maduro zei onlangs dat hij vastbesloten is om aanwezig te zijn, 'regen, zonneschijn of bliksem'. 'Wil je me niet in Lima zien?', vertelde hij onlangs aan journalisten.

De Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken, Cayetana Aljovin, herhaalde vrijdag dat Maduro niet is uitgenodigd om eraan deel te nemen, eraan toevoegend, dat alleen presidenten die zich inzetten voor 'bestuurbaarheid, democratie en bestrijding van corruptie' worden verwelkomd.

Na de reis van Trump naar Peru wordt hij geacht door te reizen naar Bogota, zo heeft een Colombiaanse regeringsfunctionaris vrijdag bevestigd aan The Associated Press.

Minister van Buitenlandse Zaken Maria Angela Holguin verklaarde later echter, dat Colombia nog steeds wachtte op de officiële bevestiging van het bezoek van Trump. Colombia is de sterkste bondgenoot van de Verenigde Staten in de regio en een aantal prominente Amerikaanse functionarissen hebben de afgelopen maanden Colombia bezocht om de strijd van het land tegen coca en de uitvoering van een historisch vredesakkoord met linkse guerrillastrijders te bespreken.

(Suriname Mirror/Tampa  Bay Times/Associated Press)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten