zaterdag 10 maart 2018

Den Blauwvinger: ABC Televisie neemt kijkers nog steeds niet serieus

COLUMN: ABC TV negeert haar bron van inkomsten: de kijker 

Programma's worden om de haverklap plotseling onderbroken of beelden lopen vast....


Zo'n anderhalf jaar geleden besteedde ondergetekende al aandacht aan de janboel bij ABC Televisie en niets is veranderd, laat staan verbeterd. 
Nog steeds worden programma's plotseling afgebroken (zonder pardon, midden in een zin, item, cartoon, et cetera – men denkt niet na bij ABC TV, en helemaal  niet aan de kijker) of beelden lopen vast, van uiteenlopende programma's, (teken-)films, CNN, reclames, muziek videoclips, enzovoorts. 

Nog steeds wordt bijvoorbeeld het zogenoemde actualiteitenprogramma 'Magazine 4' gepresenteerd door personen die dat 'presenteren' erbij 'hosselen' naast hun gewone werk, het zijn geen van allen professionele presentatoren. 
Nog steeds worden aankondigingen van programma's van tevoren ingesproken door 'lekkere' lachebekjes, bijna uit beeld geduwd door reclame van een bank, – die geen idee hebben wat ze presenteren – waardoor niet direct kan worden ingespeeld op de vele irritante storingen en programmawijzigingen. 
Nog steeds worden programma's (afleveringen  van series, speelfilms, cartoons, popconcerten) tot vervelends toe herhaald.

Kortom, de leiding van de zender neemt haar belangrijkste inkomstenbron, de kijker, nog steeds niet serieus en lijkt nauwelijks in zijn bedrijf (techniek, kundig personeel) te investeren.

Na publicatie van de eerdere column van ondergetekende op de nieuwswebsite De Surinaamse Krant, vond de directeur van ABC, Henk Kamperveen, het overigens nodig de toenmalig hoofdredacteur van die website – die vrienden zouden zijn van elkaar – , in Amsterdam, te bellen. Hij was niet blij met de inhoud van de column en wilde die verwijderd zien van de website, hetgeen uiteraard niet is gebeurd. Kamperveen had het niet nodig gevonden om vòòr publicatie van de column te reageren op vragen ter opheldering van de problemen bij ABC TV, om daarmee mogelijk enig begrip voor de problemen te kunnen krijgen.

Ondergetekende schreef 20 oktober 2016 onder andere:

'(…) Waarom gaat het te vaak mis? ABC zwijgt als een professionele amateur
De grote vraag is waarom het zo vaak fout gaat in de programmering van ABC. Waarom lopen films vast – ligt het aan verouderde apparatuur, worden dvd's niet voor uitzending gecontroleerd – , waarom wordt er niet gewerkt met professionals in de presentatie, waarom worden alle aankondigingen van programma's van te voren opgenomen, waarom worden films en documentaires zooooo vaak herhaald? Waarom wordt een voetbalwedstrijd van bijvoorbeeld FC Barcelona of Real Madrid live uitgezonden, terwijl vier tot vijf andere omroepen dat ook doen, is er geen zendercoördinatie?

Wanneer de omroep met deze vragen wordt benaderd voor een reactie, wordt niet gereageerd.
Dat is ABC dus, onfatsoenlijk amateurisme zonder oog en oor voor de kijkers aan wie de omroep haar bestaan feitelijk dankt. Misschien wordt het tijd dat de directie van ABC eens wat serieuzer de omroep gaat leiden en tegen het licht gaat houden en de kijkers serieus gaat nemen in plaats van als kinderen te behandelen.'

Dat amateurisme voert anno 2018 nog steeds dagelijks de boventoon bij ABC TV.
Enig beleid ontbreekt bij de leiding.
Enig empathie voor de kijker ontbreekt.
Muziek videoclips moeten ontstane ruimtes in tijd tussen twee programma's opvullen, omdat kennelijk deskundigheid op het terrein van programmering ontbreekt.

Een eigen nieuwsuitzending ('journaal') ontbreekt – in tegenstelling tot andere zenders/omroepen –, neen, 's morgens (tot één uur 's middags) en 's middags tussen drie en vier uur wordt CNN uitgezonden, iedere middag vanaf één uur wordt NieuwsUur (uitgezonden de vorige dag in Nederland) 's avonds na negen uur wordt EenVandaag (AVRO/TROS) - aangekondigd door  een lachebekje consequent als 'ons' programma (!) - en om half negen een NOS-Journaal (uitgezonden de vorige dag in Nederland) uitgezonden.

ABC TV heeft amper aandacht voor lokaal, Surinaams, nieuws. Het enige 'actualiteitenprogramma' 'Magazine 4' brengt nauwelijks actueel hard nieuws:



Neem de uitzending bijvoorbeeld van maandag 26 februari 2018, gepresenteerd door Gerold Vliet – die zichzelf iedere maandag, met een grijns van oor tot oor en waterige oogjes, belangrijker vindt dan zijn gast(en) . Vliet begon met de mededeling dat de gast – zonder de naam te vermelden – het niet had gehaald en dat daarom het programma kort zou duren en dat is al zo kort (hooguit 30 minuten). De kijker kreeg slechts een interviewtje voorgeschoteld met Guno Castelen, voorzitter van de kleine niet in De Nationale Assemblee vertegenwoordigde Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA), met een reactie op de 25 februari toespraak van president Bouterse. En dat, terwijl Suriname iedere dag voldoende nieuws heeft om een uur te vullen! De redactie had niets achter de hand. Nog geen 10 minuten duurde het programma. In Suriname zijn zogenoemde journalisten, redacteuren, nu eenmaal liever lui dan moe. Na 'Magazine 4' werd de kijker weer getrakteerd op de gebruikelijke videoclips om het ontstane gat in de programmering te vullen....

Tot slot; ABC is een Surinaamse zender, maar toch worden diverse programma's in overdreven Engels aangekondigd. Waarom? Om dom interessant te willen doen? Is Engels de voertaal in Suriname? Kunt u zich voorstellen dat in Nederland, of in welk land dan ook, programma's in een vreemde taal worden aangekondigd, nee toch!?...

De kleuter ABC TV heeft nog steeds een lange weg te gaan om enig niveau van volwassenheid en professionalisme te bereiken met respect en oog voor de kijker....

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
10 maart 2018
Paramaribo – Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten