zaterdag 10 maart 2018

Boliviaanse Marine ontvouwt banner van 200 kilometer lengte tijdens een ceremonie

Ceremonie ter herdenking van de maritieme rechtszaak 2013 tegen Chili bij ICJ


Marine  hoopt dat banner een Guinness World Records wordt


Een mogelijk baanbrekende banner van 200 kilometer lengte zal tijdens een ceremonie in Bolivia vandaag, zaterdag 10 maart 2018, worden ontvouwd in het kader van de viering van de Dagen van de Zee ter herdenking van de maritieme rechtszaak 2013.

Op de melodie van de Marine Mars wordt de vlag gehesen in de stad Caracollo, waar naar schatting 100.000 Bolivianen zullen deelnemen aan de gebeurtenissen van de dag en luisteren als president Evo Morales de natie toespreekt. De ceremonie, gepland van acht uur 's morgens tot twee uur 's middags, behelst demonstraties van de marine.

Naarmate het evenement ten einde loopt, wordt de banner gemeten en gecertificeerd door Guinness World Records en het Military Geographical Institute (IGM, Instituto Geográfico Militar de Bolivia) terwijl videografen het historische moment documenteren.President Evo Morales zegt, dat de banner een tweeledig doel dient: het wereldrecord breken voor de langste banner en een verklaring afleggen die het Internationale Hof van Justitie (ICJ, International Court of Justice) in Den Haag niet over het hoofd kan zien.

Vijf jaar geleden diende Bolivia een juridische klacht in bij het ICJ tegen Chili om te onderhandelen over gelijke toegang tot zeehavens, daarbij verwijzend naar 135 jaar conflict over de 400 kilometer kust van de Stille Oceaan.

'We zijn ervan overtuigd, dat de wereld al aan onze zijde staat: presidenten ondersteunen deze eis, om maar te zwijgen van de sociale bewegingen in Latijns-Amerika', vertelde Morales aan televisienetwerk ATB. 'We zijn verrast, we berekenen niet, ik wil het Boliviaanse volk bedanken, omdat de zee ons allemaal verenigt.'


In september 2015 moest  het ICJ reageren op het verzoek van Bolivia, op basis van artikel 31 van het Pact van Bogota. De twee landen zullen elkaar ontmoeten om het voorstel te evalueren tijdens een mondelinge discussie op 19 en 28 maart in Den Haag.

Minister van Communicatie Gisela Lopez prees het evenement en zei, dat het niet alleen een voorbeeld is van de vaardigheid van Bolivia in het creëren van de enorme vlag van 80 ton, maar ook van het bewustmaken van de 'Boliviaanse maritieme zaak'. De vraag van Bolivia wordt gedekt door de Charaña-overeenkomst ondertekend op het Charaña-station in Bolivia op 8 februari 1975 door de generaals Hugo Banzer en Augusto Pinochet om de diplomatieke vijandelijkheden te beëindigen.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten